Pyszne ciasto które ma wiele zalet :) nie jest pracochłonne w wykonaniu, jest tanie i przepyszne ,najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się przegryzą a ciasto na wilgotnieje od masy jabłkowej. Idealnie smakuje z kubkiem gorącej kawy lub herbaty ...
Składniki:
- 4 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
- 2 łyżeczki amoniaku
- 1 szkl śmietany
Wykonanie ciasta:
Amoniak namoczyć w śmietanie ( proponuję w większym naczyniu bo w małym szybko nam wykipi :)) Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz margarynę rozetrzeć razem, dodać jajka i śmietanę z amoniakiem, zagnieść ciasto. Zazwyczaj trzeba je podsypać jeszcze mąką. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze jest przyjemne w dotyku i elastyczne. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w 180 stopniach ok 20 min ( do ze złocenia się )
Masa jabłkowa:
- 1 litr prażonych jabłek
- 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie masy:
Jabłka podgrzewamy i wsypujemy 2 galaretki, mieszamy do połączenia się składników. Jeśli masa jabłkowa jest zbyt płynna
może nam "uciec" z ciasta czekamy ,aż się wystudzi i delikatnie stężeje , wtedy przykładamy nią upieczone placki.
Ciasto najlepsze jest na 2 dzień jak smaki się przegryzą
cudowny przepis, trzeba będzie wypróbować
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert
Oczywiście zapraszam do wypróbowania i idę w odwiedziny :)
UsuńWygląda apetycznie. Prosto i smacznie to czasem podstawa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie
Zgadzam się w 100 % po za tym nie każdy lubi ciasta z masami :)
UsuńLubię takie proste i pyszne ciasta!
OdpowiedzUsuńTam gdzie przepis na aminiaczki, tam i muszę być ja. Ciasto wygląda smakowicie :D. Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń