S

sobota, 31 stycznia 2015

Truskawkowy amoniaczek

Pyszne ciasto które ma wiele zalet :) nie jest pracochłonne w wykonaniu, jest tanie i przepyszne ,najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się przegryzą a ciasto na wilgotnieje od masy jabłkowej. Idealnie smakuje z kubkiem gorącej kawy lub herbaty ...








Składniki:
  • 4 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 1 szkl śmietany

Wykonanie ciasta:

Amoniak namoczyć w śmietanie ( proponuję w większym naczyniu bo w małym szybko nam wykipi :)) Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz margarynę rozetrzeć razem, dodać jajka i śmietanę z amoniakiem, zagnieść ciasto. Zazwyczaj trzeba je podsypać jeszcze mąką. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze jest przyjemne w dotyku i elastyczne. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w 180 stopniach ok 20 min ( do ze złocenia się )


Masa jabłkowa:


  • 1 litr prażonych jabłek
  • 2 galaretki truskawkowe

Wykonanie masy:

Jabłka podgrzewamy i wsypujemy 2 galaretki, mieszamy do połączenia się składników. Jeśli masa jabłkowa jest zbyt płynna 
może nam "uciec" z ciasta czekamy ,aż się wystudzi i delikatnie stężeje , wtedy przykładamy nią upieczone placki.
Ciasto najlepsze jest na 2 dzień jak smaki się przegryzą

6 komentarzy:

  1. cudowny przepis, trzeba będzie wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście zapraszam do wypróbowania i idę w odwiedziny :)

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie. Prosto i smacznie to czasem podstawa.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100 % po za tym nie każdy lubi ciasta z masami :)

      Usuń
  3. Lubię takie proste i pyszne ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tam gdzie przepis na aminiaczki, tam i muszę być ja. Ciasto wygląda smakowicie :D. Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)