S

czwartek, 11 kwietnia 2013

Szybkie ciasto ze śliwkami

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego i chwilkę czasu to jest idealny przepis na naszą zachciankę. 
Ciasto kakaowo - waniliowe ze śliwkami to doskonały deser. Przepis znalazłam na blogu Moje Kuchcikowo





  


Składniki:

2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
4 jaja,
10 łyżek oleju,
10 łyżek gorącej wody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
cukier waniliowy
śliwki

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrami i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim ćwiartki śliwek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Do pozostałego ciasta dosypujemy kakao i wykładamy na podpieczone ciasto , po wierzchu posypujemy  drobno pokrojone śliwki. Pieczemy dalej ok. 25 minut





49 komentarzy:

  1. czy moze byc zamiast sliwek powidlo sliwkowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast śłiwek oczywiście mogą być inne owoce np . brzoskwinie (z puszki),wiśnie , jabłko itp a czy powidła... no cóż nigdy nie robiłam z powidłami, bardziej do kruchego mi pasują.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda...muszę powtórzyć ten wypiek.
    Mam nadzieję , że smakowało :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten zrobię na pewno ,pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  5. Upieklam to ciasto wczoraj,a dzisiaj zajadam wspanialy nie przeslodzony rarytas!
    Dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. teraz bede piekla mam nadzieje ze mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  7. analfebetka ja pie...le :O

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak nie podoba mi się czyjś blog to idę na inny i nikogo nie obrażam .
    Na chamstwo nie ma lekarstwa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można prosić o podanie wymiarów blaszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka ok 20 x 30 cm ale możne być troszkę mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe. Pozdrawiam

      Usuń
  10. Jolu , ciasto przepysne :) ,Niby banalny placek ze śliwami ,ale coś innego po prostu niebo w gębie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam 2 tyg temu robiłam to ciasto ze śliwkami wyszło doskonałe dziś własnie się piecze 1 część ale użyłam powidełek własnej roboty zobaczymy czy się uda napiszę po upieczeniu podwoiłam także składniki zaryzykowałam troszkę się obawiam robiłam też puszysty sernik KLAPA WIELKA NIE DOPIEKŁ SIĘ muszę wyczuć lepiej piekarnik chyba na ogół nie robię ciast a to wyszło fantastyczne szybkie i smaczne i mało składników

    OdpowiedzUsuń
  12. Wczorajsze ciasto z POWIDEŁKAMI wyszło fantastyczne i jak pisałam wczoraj podwoiłam ilość składników piekłam w tortownicy wyszło wysokie polecam
    JOLU DZIĘKUJE ZA WSPANIAŁY PRZEPIS ;))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że wyszło i smakowało. Nie robiłam go nigdy w wersji z powidłami ale skoro wyszło fantastyczne to chyba i ja wypróbuję . Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

      Usuń
  13. Ja też zrobiłam, ale faktycznie zwiększyłam ilość produktów o połowę, dodałam też trochę więcej oleju i wody, bo w pewnym momencie mikser zaczął odmawwiać mi posłuszeństwa, bo ciasto było za gęste. Wyszło super, polecam, ale nie bójcie się dodawać o jedno jajko więcej, czy o jedną łyżkę wody czy oleju.

    OdpowiedzUsuń
  14. idę do sklepu po składniki i biorę się za pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  15. Trzymam kciuki, mam nadzieje , że wyjdzie i będzie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  16. przepis jest rewelka Dzieki moj facet sie zajada

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto przepyszne,tak szybko zjedzone ...
    polecam

    OdpowiedzUsuń
  18. Ile trzeba dodac cukru waniliowego cala paczuszke ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyszło bardzo smaczne. Moje zmiany: 1,5 szkl. mąki i trochę więcej wody. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. a czym zastapic cukier waniliowy? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć całkowicie, można dodać jakiś inny aromat...

      Usuń
  21. Odpowiedzi
    1. Tak jak pisze w składnikach czyli gorąca :)

      Usuń
    2. Zrobiłam go o 17 -ej ze siwkami które zostały mi ze śliwowicy a na górę posypałam malinami . Już nic nie zostało . Ale wszystkim życzę smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!! -:)

      Usuń
    3. Fajny pomysł żeby pomieszać owoce :)

      Usuń
  22. Witam :-))) Właśnie zabieram się za pieczenie. Dziękuję za fajny przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo smaczne ciasto :) Właśnie zajadam do kawki :) Polecam, bo ciasto jest ekspresowe do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Raz je już piekłam i jutro mam zamiar znowu upiec. Wielkie dzięki za super przepis. Takie proste a takie pyszne :-)))

    OdpowiedzUsuń
  25. Cieszę się , że smakowało i doczeka się powtórki:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja zrobiłam z zimną wodą i w okrągłej tortownicy wyszło wysokie ciasto i przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam ile dawałam śliwek raczej to było na oko ale 0,5 kg powinno wystarczyć

      Usuń
  28. Robiłam ostatnio, tylko dodałam pół szklanki więcej cukru, gdyż po prostu lubię bardzo słodkie ciasto i wyszło pyyyyszne. Dziękuje za przepis, ciasto bardzo banalne w wykonaniu a smakuje bardzo dobrze, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. czy ta porcja jest na blaszkę,czy na tortownicę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawszę piekę w blaszce ok 20 x 30 cm ale możne być troszkę mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe

      Usuń
  30. ciasto wyszło super. zero zakalca czy niedopieczonego ciasta przy śliwkach, więc proporcje podane w przepisie są ok. Ja jedynie zamiast 4 jaj użyłam 5 (bo były małe). a tak to nic nie trzeba zmieniać.

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobiłam i wczoraj i dzisiaj też...bo to wczorajsze tak szybko zniknęło. Naprawdę szybko się robi s jeszcze szybciej zjada

    OdpowiedzUsuń
  32. Mało wyrośnięte ale przepyszne ciasteczko, śliwki rozpływają się w ustach z posmakiem kakao! Miam! prosty i szybki przepis polecam serdecznie! :)
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  33. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Szybkie,łatwe i przede wszystkim pyszne.idealna ilość cukru!!wreszcie przepis nieprzesłodzony,gdzie nie trzeba redukować ilości cukru.ja pierwsza warstwę śliwek posypałam cynamonem.daje to fajny subtelny smaczek,który czuje sie chwile po zjedzeniu ciasta🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł z cynamonem, następnym razem tez wypróbuję :)

      Usuń
  35. Ja zrobilam z tego jablecznik:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)