Gdy mamy ochotę na coś słodkiego i chwilkę czasu to jest idealny przepis na naszą zachciankę.
Ciasto kakaowo - waniliowe ze śliwkami to doskonały deser. Przepis znalazłam na blogu Moje Kuchcikowo
Składniki:
1 szklanka cukru,
4 jaja,
10 łyżek oleju,
10 łyżek gorącej wody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
cukier waniliowy
śliwki
Żółtka ucieramy z cukrami i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim ćwiartki śliwek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Do pozostałego ciasta dosypujemy kakao i wykładamy na podpieczone ciasto , po wierzchu posypujemy drobno pokrojone śliwki. Pieczemy dalej ok. 25 minut
czy moze byc zamiast sliwek powidlo sliwkowe
OdpowiedzUsuńZamiast śłiwek oczywiście mogą być inne owoce np . brzoskwinie (z puszki),wiśnie , jabłko itp a czy powidła... no cóż nigdy nie robiłam z powidłami, bardziej do kruchego mi pasują.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo apetycznie wygląda...muszę powtórzyć ten wypiek.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję , że smakowało :)
Pozdrawiam
Ten zrobię na pewno ,pyszności.
OdpowiedzUsuńUpieklam to ciasto wczoraj,a dzisiaj zajadam wspanialy nie przeslodzony rarytas!
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis!
Cieszę się , że smakowało :) Pozdrawiam
Usuńteraz bede piekla mam nadzieje ze mi wyjdzie
OdpowiedzUsuńJestem pewna ,że wyjdzie. Pozdrawiam :)
Usuńanalfebetka ja pie...le :O
OdpowiedzUsuńJak nie podoba mi się czyjś blog to idę na inny i nikogo nie obrażam .
OdpowiedzUsuńNa chamstwo nie ma lekarstwa. Pozdrawiam
Czy można prosić o podanie wymiarów blaszki.
OdpowiedzUsuńBlaszka ok 20 x 30 cm ale możne być troszkę mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe. Pozdrawiam
UsuńJolu , ciasto przepysne :) ,Niby banalny placek ze śliwami ,ale coś innego po prostu niebo w gębie. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam 2 tyg temu robiłam to ciasto ze śliwkami wyszło doskonałe dziś własnie się piecze 1 część ale użyłam powidełek własnej roboty zobaczymy czy się uda napiszę po upieczeniu podwoiłam także składniki zaryzykowałam troszkę się obawiam robiłam też puszysty sernik KLAPA WIELKA NIE DOPIEKŁ SIĘ muszę wyczuć lepiej piekarnik chyba na ogół nie robię ciast a to wyszło fantastyczne szybkie i smaczne i mało składników
OdpowiedzUsuńWczorajsze ciasto z POWIDEŁKAMI wyszło fantastyczne i jak pisałam wczoraj podwoiłam ilość składników piekłam w tortownicy wyszło wysokie polecam
OdpowiedzUsuńJOLU DZIĘKUJE ZA WSPANIAŁY PRZEPIS ;))))))
Super, że wyszło i smakowało. Nie robiłam go nigdy w wersji z powidłami ale skoro wyszło fantastyczne to chyba i ja wypróbuję . Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
UsuńJa też zrobiłam, ale faktycznie zwiększyłam ilość produktów o połowę, dodałam też trochę więcej oleju i wody, bo w pewnym momencie mikser zaczął odmawwiać mi posłuszeństwa, bo ciasto było za gęste. Wyszło super, polecam, ale nie bójcie się dodawać o jedno jajko więcej, czy o jedną łyżkę wody czy oleju.
OdpowiedzUsuńidę do sklepu po składniki i biorę się za pieczenie
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, mam nadzieje , że wyjdzie i będzie smakowało :)
OdpowiedzUsuńprzepis jest rewelka Dzieki moj facet sie zajada
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne,tak szybko zjedzone ...
OdpowiedzUsuńpolecam
Ile trzeba dodac cukru waniliowego cala paczuszke ?
OdpowiedzUsuńPół wystarczy w zupełności :)
UsuńWyszło bardzo smaczne. Moje zmiany: 1,5 szkl. mąki i trochę więcej wody. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńFajnie ,że wyszło i smakowało :)
Usuńa czym zastapic cukier waniliowy? :(
OdpowiedzUsuńMożna pominąć całkowicie, można dodać jakiś inny aromat...
Usuńzimna woda czy gorąca
OdpowiedzUsuńTak jak pisze w składnikach czyli gorąca :)
UsuńZrobiłam go o 17 -ej ze siwkami które zostały mi ze śliwowicy a na górę posypałam malinami . Już nic nie zostało . Ale wszystkim życzę smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!! -:)
UsuńFajny pomysł żeby pomieszać owoce :)
UsuńWitam :-))) Właśnie zabieram się za pieczenie. Dziękuję za fajny przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto :) Właśnie zajadam do kawki :) Polecam, bo ciasto jest ekspresowe do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńRaz je już piekłam i jutro mam zamiar znowu upiec. Wielkie dzięki za super przepis. Takie proste a takie pyszne :-)))
OdpowiedzUsuńCieszę się , że smakowało i doczeka się powtórki:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam z zimną wodą i w okrągłej tortownicy wyszło wysokie ciasto i przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńIle śliwek na to ciasto?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam ile dawałam śliwek raczej to było na oko ale 0,5 kg powinno wystarczyć
UsuńSuper przepis :D
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio, tylko dodałam pół szklanki więcej cukru, gdyż po prostu lubię bardzo słodkie ciasto i wyszło pyyyyszne. Dziękuje za przepis, ciasto bardzo banalne w wykonaniu a smakuje bardzo dobrze, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńczy ta porcja jest na blaszkę,czy na tortownicę
OdpowiedzUsuńZawszę piekę w blaszce ok 20 x 30 cm ale możne być troszkę mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe
Usuńciasto wyszło super. zero zakalca czy niedopieczonego ciasta przy śliwkach, więc proporcje podane w przepisie są ok. Ja jedynie zamiast 4 jaj użyłam 5 (bo były małe). a tak to nic nie trzeba zmieniać.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wczoraj i dzisiaj też...bo to wczorajsze tak szybko zniknęło. Naprawdę szybko się robi s jeszcze szybciej zjada
OdpowiedzUsuńMało wyrośnięte ale przepyszne ciasteczko, śliwki rozpływają się w ustach z posmakiem kakao! Miam! prosty i szybki przepis polecam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSzybkie,łatwe i przede wszystkim pyszne.idealna ilość cukru!!wreszcie przepis nieprzesłodzony,gdzie nie trzeba redukować ilości cukru.ja pierwsza warstwę śliwek posypałam cynamonem.daje to fajny subtelny smaczek,który czuje sie chwile po zjedzeniu ciasta🙂
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z cynamonem, następnym razem tez wypróbuję :)
UsuńJa zrobilam z tego jablecznik:)
OdpowiedzUsuń