S

wtorek, 21 lipca 2015

Śmietankowiec

Śmietankowiec jest ciastem mojego dzieciństwa, pamiętam jak mama robiła mi go na szkolne imprezy a wszystkim bardzo smakowało. Wygrzebałam recepturę z zeszytu mamy i o to jest ciasto z amoniakiem przełożone masą z bitej śmietany i polane roztopioną czekoladą w oryginale była to masa kakaowa .



Ciasto:
3 szkl mąki
1 szkl cukru
5 jajek
1 margaryna
1 łyżeczka amoniaku

Margarynę, cukier, żółtka - utrzeć. Dodać mąkę i ubitą piane z białek. Delikatnie wymieszać. Rozsmarować ciasto na blaszce, będzie cienka warstwa .Upiec 3 - 4 placki

Masa:
1/2 l gęstej śmietany
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1 cukier waniliowy
1/3 szkl ciepłej wody do rozpuszczenie żelatyny

Dodatkowo
rozpuszczona czekolada

Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i wymieszać. Przekładać placki śmietaną. Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą  lub posypać wiórkami kokosowymi



8 komentarzy:

  1. Nie jadłam takiego ciasta. Musi być bardzo pyszne, ciężko poprzestać na jednym kawałku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smietana gesta to 12 lub 18?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam z jedną i drugą ale 18% będzie raczej lepsza

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj kupuję w sklepie spożywczym lub w Kauflandzie :)

      Usuń
  4. Moja Mam też robiła śmietanowca, ale zupełnie innego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniej więcej jakie wymiary blaszki, jaka temperatura pieczenia i czas? Wygląda bosko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka mniej więcej 20 x 30 może być troszkę większa, 180 stopni ok 15 min ale trzeba sprawdzić szybciej bo to są cienkie placuszki i szybko się pieką

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)