Śmietankowiec jest ciastem mojego dzieciństwa, pamiętam jak mama robiła mi go na szkolne imprezy a wszystkim bardzo smakowało. Wygrzebałam recepturę z zeszytu mamy i o to jest ciasto z amoniakiem przełożone masą z bitej śmietany i polane roztopioną czekoladą w oryginale była to masa kakaowa .
3 szkl mąki
1 szkl cukru
5 jajek
1 margaryna
1 łyżeczka amoniaku
Margarynę, cukier, żółtka - utrzeć. Dodać mąkę i ubitą piane z białek. Delikatnie wymieszać. Rozsmarować ciasto na blaszce, będzie cienka warstwa .Upiec 3 - 4 placki
Masa:
1/2 l gęstej śmietany
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1 cukier waniliowy
1/3 szkl ciepłej wody do rozpuszczenie żelatyny
Dodatkowo
rozpuszczona czekolada
Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i wymieszać. Przekładać placki śmietaną. Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać wiórkami kokosowymi
Nie jadłam takiego ciasta. Musi być bardzo pyszne, ciężko poprzestać na jednym kawałku.
OdpowiedzUsuńSmietana gesta to 12 lub 18?
OdpowiedzUsuńRobiłam z jedną i drugą ale 18% będzie raczej lepsza
Usuńa skąd wziąć amoniak ?
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj kupuję w sklepie spożywczym lub w Kauflandzie :)
UsuńMoja Mam też robiła śmietanowca, ale zupełnie innego :)
OdpowiedzUsuńMniej więcej jakie wymiary blaszki, jaka temperatura pieczenia i czas? Wygląda bosko :-)
OdpowiedzUsuńBlaszka mniej więcej 20 x 30 może być troszkę większa, 180 stopni ok 15 min ale trzeba sprawdzić szybciej bo to są cienkie placuszki i szybko się pieką
Usuń