KARPATKA czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i karpatkę z kremem czekoladowo - waniliowym . Zapraszam do wypróbowania.
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 kostki margaryny
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie)
4 jajka
Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minuty. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach. Ważne żeby nie otwierać piekarnika.
Krem:
3 szkl mleka
2 budynie śmietankowe
3/4 margaryny
3 łyżki cukru pudru ( można więcej jeśli jest mało słodkie)
kilka kropel soku z cytryny
Z mleka i budyniu ugotować tradycyjny budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać małymi porcjami ostudzony budyń i utrzeć masę aż będzie gładka. Dodać kilka kropel soku z cytryny. Włożyć masę do lodówki aby stężała.
Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa
1 łyżka żelatyny
1,5 szkl wody
Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretkę i dodatkowo żelatynę, żeby ładnie zastygła. Przelać w płaskie naczynie. Zastygniętą pokroić w kostkę.
Przełożenie:
blat ciasta - masa - posypać kostkami galaretki - reszta masy- blat ciasta.
Można posypać cukrem pudrem.
pierwszy raz widzę karpatkę galaretką, ale wygląda super! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest bardzo dobra i ładnie wygląda
Usuńmmmmm, pyszniutka!!!
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam karpatki, super ciacho :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda taka kolorowa :)
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł! ciasto pięknie wygląda a i smak urozmaicony galaretką :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam karpatkę ! ja użyłam 3 kolorów galaretki, do czerwonej dodałam trochę malin do żółtej czarnej porzeczki , zielona bez owoców . było kolorowo i smacznie.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z dodaniem owoców do galaretki :)
UsuńFajnie smakuje tak karpatka z kawałkami galaretki :)
OdpowiedzUsuń