Kończący się termin dwóch opakowań śmietany zmobilizował mnie do upieczenia tego pysznego ciasta. Śmietankowo - kokosowa warstwa, kakaowe kruche ciasto i delikatnie kwaskowate wiśnie pasują do siebie rewelacyjnie. Ciasto z wyglądu przypomina serniczek a po schłodzeniu nawet go troszkę przypomina. Czy będzie powtórka tego wypieku...? na 100 % bo domownikom bardzo ale to bardzo smakował.
Czas pieczenia: 15 min + 60 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
Wielkość formy : 20 cm x 32 cm
Składniki ciasta:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 margaryna (250 g)
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać kakao i cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą część schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C.
Masa:
- 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 op. budyniu śmietankowego (proszek)
- 1 szkl wiórków kokosowych
- 3 opakowania kwaśnej śmietany 18% (około900 ml )
Dodatkowo:
- wydrylowane wiśnie ( użyłam z kompotu)
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , wiórki kokosowe oraz śmietanę. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczony spód.Na masie ułożyć wiśnie i posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki.
Całość piec jeszcze przez około 60 minut w temp. 180°C.
Mmmmmmmm , wygląda smakowicie . Wypróbuję do niedzielnej kawki :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest to bardzo smaczne ciasto
UsuńRobiłam to ciasto ale z jabłkami... Bardzo smaczne ;D
OdpowiedzUsuńMyślałam o wersji z brzoskwiniami ale jabłka jakoś nie przyszły by mi do głowy :)
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś taki oszukany sernik, był naprawdę pyszny :)
serniczek cudny, zapraszam na mojego bloga http://magicznakuchnia.blox.pl/html
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek
Oj, jakie smakowitości. I wiśnie i kokos, wszystko co lubię. I to tak akurat na weekend. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńpycha, uwielbiam takie ciacha, które smakują trochę jak oszukane serniczki, podoba mi się dodatek wiśni :)
OdpowiedzUsuńoj, oj, ale smakowite ciasto! idealne, pod każdym względem.
OdpowiedzUsuńJaaaa ale pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńtakie połączenie musiało być pyszne:) wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda... Fajne i smaczne połączenie smakowe. Z wielką przyjemnością wypróbuję ten przepis bo jestem wielką fanką smaku i aromatu kokosowego. ;) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować jest naprawdę pyszne, ostatnio robiłam z brzoskwiniami, też smakowało rewelacyjnie :)
UsuńWypróbowałam i o dziwo wyszedł naprawdę pyszny:)wiśnie zastąpiłam jabłkami .Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto i podzielne, co mi bardzo odpowiada :) A że mam słoik wiśni w szafce, upiekę na pewno.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Mniam bardzo smacznie wygląda to ciasto :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta typu "nibysernik" a jeszcze z wiśnią i wiórkami,ach poezja:)
OdpowiedzUsuńPolecam ciasto jest naprawdę pyszne a wiśnie dodają jeszcze fajnego smaczku :)
OdpowiedzUsuńczyli coś jak styropian z ciemnym ciastem, domyślam się, że kokosu ma być 20 dg duża paczka
OdpowiedzUsuńZgadza się masa taka jak w styropianie, wiórek daję 1 szkl czyli ok 100g w zupełności wystarczy
Usuń