Pyszneciasto o intensywnym smaku cytryny. Mąka ziemniaczana sprawia, że jest leciutkie i delikatne.
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 20 dag stopionej margaryny
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Lukier:
- 1 łyżka śmietany
- kilka kropel soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Wszystkie składniki wymieszać do połączenia.
Wykonanie:
Jajka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.
W międzyczasie roztopić i ostudzić margarynę.
Do ubitych jajek dosypać obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie zmiksować.
Do połączonych składników dolewać letnią margarynę i miksować na najniższych obrotach.
Na końcu dodać otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok.
Wymieszać i wyłożyć do foremki ( ok 20 cm)
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok 50 min.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Upieczona babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Witam, czy można zamiast zwykłej mąki dać pszenną pełnoziarnistą.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam z pełnoziarnistą, więc trudno mi powiedzieć .
Usuń