S

piątek, 26 lutego 2016

Delikatna babka cytrynowa

Pyszneciasto o intensywnym smaku cytryny. Mąka ziemniaczana sprawia, że jest leciutkie i delikatne.










Składniki: 

  •  4  jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  •  1 szklanka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  •  20 dag stopionej margaryny 
  •  starta skórka z 1 cytryny 
  •  sok z 1/2 cytryny 
  •  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •  1 cukier waniliowy

Lukier:

  • 1 łyżka śmietany
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Wszystkie składniki wymieszać do połączenia.


Wykonanie:

Jajka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.
W międzyczasie roztopić i ostudzić margarynę.
Do ubitych jajek dosypać obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie zmiksować.
Do połączonych składników dolewać letnią margarynę i miksować na najniższych obrotach.
Na końcu dodać otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok.
Wymieszać i wyłożyć do foremki ( ok 20 cm) 
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok 50 min.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Upieczona babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem.






2 komentarze:

  1. Witam, czy można zamiast zwykłej mąki dać pszenną pełnoziarnistą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam z pełnoziarnistą, więc trudno mi powiedzieć .

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)