S

sobota, 27 kwietnia 2013

Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką

Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką, które dopełniają chrupiące migdały posypane po wierzchu ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne co jest zasługą dodatku mąki ziemniaczanej i budyniu, który dodatkowo daje przyjemny śmietankowy aromat , polecam.


 


Czas pieczenia: około 45 minut
                    Temperatura pieczenia:  180 °C
          Wielkość formy :  20 cm x 30 cm


Na ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy ( proszek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 margaryna (250 g )
  •  5 żółtek
  • 2 łyżki gęstej  śmietany

Na piankę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 op. kisielu cytrynowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 szkl. cukru

Owoce:

  • Słoik śliwek z kompotu ( lub ok 0,5 kg świeżych)
  • Płatki migdałów

Wykonanie:

Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części  (3/4  i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na dość dużą blachę
(ok.20 x 30cm), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec .

W tym czasie śliwki osączyć z kompotu lub jeśli są świeże to wypestkować, przekroić na pół i ułożyć otworami do góry na podpieczonym cieście. 

Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania wsypywać cukier i ubić do sztywności . Dosypać proszek kisielowy i sok z cytryny, ubijać do wymieszania się składników. Wyłożyć pianę na śliwki 

Zmrożone ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę i posypać płatkami migdałów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45 minut.




19 komentarzy:

  1. Pieknie wygląda. mam pytanie,czy smakuje bardziej cytrynowo,czy sliwkowo? nie chciałabym za bardzo czuc mocnego posmaku cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ciasto zdecydowanie bardziej smakuje śliwkowo :) Zawsze też można dodać inny smak kisielu.

      Usuń
  2. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://www.cosiedziwgarnku.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie zabieram sie za to ciacho:) tylko do tej pianki cytrynowej napewno trzeba dodac budyn czy moze kisiel??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ma być kisiel tak jak w składnikach, mam nadzieje ze nie za późno odpowiadam.
      W opisie już poprawiłam z rozpędu napisałam proszek budyniowy a nie kisielowy :) ale z budyniem też na pewno będzie smaczny .

      Usuń
    2. ja zawsze dodaję kisiel

      Usuń
    3. Kisiel do pianki a budyń do ciasta :)

      Usuń
  4. Wygląda rewelacyjnie, dziś zawita w moim piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie sie piecze w piekarniku :) kurcze tylko nic nie widze przez szybke a boje sie otworzyc za czesniej zeby mi pianka nie opadla a zas jak za pozno to sie moze spalic tez :(( mam nadzieje jednak ze bedzie ok.

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto rewelacja.robie je juz ktorys raz z rzedu.teraz rowniez z malinami.po prostu jest SUPER :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super , że tak smakuje, polecam wypróbować Pulchne ciasto ucierane ze śliwkami , gwarantuję, że posmakuje. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  7. Widzę że ciasto pięknie wygląda, nie wiadomo jak w smaku? Mam podobny przepis na ciasto ze śliwkami, ale patrząc na tą fotkę doszedłem do wniosku że mogę upiec w dwóch wersjach,a co? W końcu zbliża się święto i myślę że zrobię dużą niespodziankę. Serdecznie Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba wypróbować, żeby przekonać się o smaku :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Jolu już wypróbowałem Twój przepis , ciasto wyszło wspaniałe,tak w smaku jak również w wyglądzie.Upiekłem już chyba ze cztery placki od momentu kiedy pojawiłem się na Twoim blogu. Będę także próbował innych przepisów z Twojego blogu , zwłaszcza ze zbliżają się dni zimowe i można te przepisy wypróbować> Dzięki za przepisy Serdecznie Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto aż tak smakowało no i że się nie zawiodłeś na przepisie :) Jak najbardziej polecam wypróbować inne ciasta, które przedstawiam na blogu :) Dziękuję za miły komentarz, pozdrawiam serdecznie .

      Usuń
  9. Widzę jakieś zmiany na blogu , czyli szata graficzna uległa modernizacji . Pewnie z okazji nowego roku ?? ,a co za tym idzie myślę ze znajdę nowe przepisy . Już się zagłębiam w lekturę tego bloga . Serdecznie Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. termoobieg czy góra/dół? pozdrawaiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)