Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką, które dopełniają chrupiące migdały posypane po wierzchu ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne co jest zasługą dodatku mąki ziemniaczanej i budyniu, który dodatkowo daje przyjemny śmietankowy aromat , polecam.
Czas pieczenia: około 45 minut
Temperatura pieczenia: 180 °C
Wielkość formy : 20 cm x 30 cm
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy ( proszek)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkl. cukru
- 1 margaryna (250 g )
- 5 żółtek
- 2 łyżki gęstej śmietany
Na piankę:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 op. kisielu cytrynowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 szkl. cukru
Owoce:
- Słoik śliwek z kompotu ( lub ok 0,5 kg świeżych)
- Płatki migdałów
Wykonanie:
Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części (3/4 i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na dość dużą blachę
(ok.20 x 30cm), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec .
W tym czasie śliwki osączyć z kompotu lub
jeśli są świeże to wypestkować, przekroić na pół i ułożyć otworami do góry na podpieczonym
cieście.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania
wsypywać cukier i ubić do sztywności . Dosypać proszek kisielowy i sok z
cytryny, ubijać do wymieszania się składników. Wyłożyć pianę na śliwki
Zmrożone ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych
oczkach bezpośrednio na pianę i posypać płatkami migdałów. Całość wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45 minut.
Pieknie wygląda. mam pytanie,czy smakuje bardziej cytrynowo,czy sliwkowo? nie chciałabym za bardzo czuc mocnego posmaku cytryny :)
OdpowiedzUsuńWitam. Ciasto zdecydowanie bardziej smakuje śliwkowo :) Zawsze też można dodać inny smak kisielu.
UsuńNominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://www.cosiedziwgarnku.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuńwlasnie zabieram sie za to ciacho:) tylko do tej pianki cytrynowej napewno trzeba dodac budyn czy moze kisiel??
OdpowiedzUsuńTo ma być kisiel tak jak w składnikach, mam nadzieje ze nie za późno odpowiadam.
UsuńW opisie już poprawiłam z rozpędu napisałam proszek budyniowy a nie kisielowy :) ale z budyniem też na pewno będzie smaczny .
ja zawsze dodaję kisiel
UsuńKisiel do pianki a budyń do ciasta :)
UsuńWygląda rewelacyjnie, dziś zawita w moim piekarniku.
OdpowiedzUsuńWlasnie sie piecze w piekarniku :) kurcze tylko nic nie widze przez szybke a boje sie otworzyc za czesniej zeby mi pianka nie opadla a zas jak za pozno to sie moze spalic tez :(( mam nadzieje jednak ze bedzie ok.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się udał :)
Usuńciasto rewelacja.robie je juz ktorys raz z rzedu.teraz rowniez z malinami.po prostu jest SUPER :)
OdpowiedzUsuńSuper , że tak smakuje, polecam wypróbować Pulchne ciasto ucierane ze śliwkami , gwarantuję, że posmakuje. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)
UsuńWidzę że ciasto pięknie wygląda, nie wiadomo jak w smaku? Mam podobny przepis na ciasto ze śliwkami, ale patrząc na tą fotkę doszedłem do wniosku że mogę upiec w dwóch wersjach,a co? W końcu zbliża się święto i myślę że zrobię dużą niespodziankę. Serdecznie Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrzeba wypróbować, żeby przekonać się o smaku :) Pozdrawiam
UsuńJolu już wypróbowałem Twój przepis , ciasto wyszło wspaniałe,tak w smaku jak również w wyglądzie.Upiekłem już chyba ze cztery placki od momentu kiedy pojawiłem się na Twoim blogu. Będę także próbował innych przepisów z Twojego blogu , zwłaszcza ze zbliżają się dni zimowe i można te przepisy wypróbować> Dzięki za przepisy Serdecznie Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto aż tak smakowało no i że się nie zawiodłeś na przepisie :) Jak najbardziej polecam wypróbować inne ciasta, które przedstawiam na blogu :) Dziękuję za miły komentarz, pozdrawiam serdecznie .
UsuńWidzę jakieś zmiany na blogu , czyli szata graficzna uległa modernizacji . Pewnie z okazji nowego roku ?? ,a co za tym idzie myślę ze znajdę nowe przepisy . Już się zagłębiam w lekturę tego bloga . Serdecznie Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtermoobieg czy góra/dół? pozdrawaiam
OdpowiedzUsuńgóra - dół :)
Usuń