Gwiazda drożdżowa z cynamonem to ciasto tylko z pozoru wyglądające na trudne i skomplikowane a w rzeczywistości wykonuje się je bardzo szybko. W mojej wersji nadzieniem jest mieszanka cynamonu, cukru i kakao ale można je przygotować z nutellą, masą makową, marmoladą czy nadzieniem orzechowym. Ciasto wygląda bardzo efektownie przez co może być ozdobą świątecznego stołu .
Źródło
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 180 ml mleka
- 1/3 szkl cukru
- 30 g masła lub margaryny
- 30 g świeżych drożdży
- 1 rozmącone jajko
- cynamon + cukier puder + kakao ( zmieszać razem)
- ok 10 g roztopionej margaryny lub masła
Sposób wykonania:
Mleko delikatnie podgrzać. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 2-3 łyżkach mleka. Odstawić, aby zaczęły pracować.
Mąkę przesiać . Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka (mieszanina ma mieć temp. pokojową)
Do mąki dodać ubite jajka, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto.
Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 24 cm.
Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Posmarować go roztopionym masłem i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem , pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu.
Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem.
Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć.
Wszystko pięknie i ładnie opisane :) hehe tylko pytanie jak kroić to cudo :D
OdpowiedzUsuńCzuję, że na świątecznym stole pojawi się makowiec w wersji gwiazdy :)
Ja kroiłam w ten sposób jak tort się kroi, chyba najbardziej odpowiedni sposób :))
UsuńTeż mi się tak wydaje, ze to będzie najlepszy sposób :) Już nie mogę się doczekać świąt :) Oj będzie pięknie prezentować się na stole ;)
Usuńwyglada bardzo apetytno i svientechno :)
OdpowiedzUsuńCudownie fantazyjne :)
OdpowiedzUsuń