S

Zapraszam do sklepu http://nadruczek.selino.pl. Potrzebujesz koszulki z imieniem, poduszki , kubka na specjalna okazję ? Napisz a zrealizujemy Twoją prośbę :)

piątek, 7 czerwca 2013

Placek Iłowiecki

Ciasto z dżemem i gotowaną śmietaną


Nazwa tego ciasta pochodzi od nazwy miejscowości z której przywieziony został przepis i tak też mam zapisane w zeszycie. Ciasto lepiej jest przygotować dzień lub dwa dni wcześniej wtedy idealnie zmięknie chociaż i pierwszego dnia jest bardzo smaczne :)
Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec polecam wypróbować .







Ciasto:
  • 3,5 - 4 szkl mąki

  • 5 żółtek
  • 0,5 szkl śmietany
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/2 szkl cukru 
  • pojedynczy proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy

Masa:
  • 3 szkl śmietany ( zawsze używam wiejskiej ale 18 % ze sklepu też się nada)
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 kostki margaryny
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:
  • orzechy włoskie - pokrojone , ewentualnie rodzynki, migdały
  • dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)


Ciasto:
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor
180 stopni około 15 minut.

Masa:
Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.
Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszając żeby nie przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgęstnieje.
Przekładamy gorącą masą jeszce ciepłe placki.
Żeby maksymalnie wykorzystać czas masę zaczynam gotować gdy do piekarnika wkładam 3 placka
Przełozenie:
 Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy lub rodzynki ( lekko wciskamy w masę)









12 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe ciasto, intryguje mnie ta gotowana śmietana, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. DO wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, ciekawe ciasto! Uwielbiam takie przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. oj zjadłoby się taki kawałeczek..wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda pięknie! Ciekawi mnie jaka jest konsystencja tej masy z gotowanej śmietany, czy w miarę zwarta czy raczej taka kremowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencja masy zależy od ilości dodanej mąki im więcej mąki to masa jest bardziej gęsta i sztywniejsza

      Usuń
  6. Witam, jakiej śmietany należy użyć do masy, słodkiej czy kwaśnej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.Ilona

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 35x25 to rozmiar blachy mierzonej na spodzie.

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)