S

piątek, 7 czerwca 2013

Placek Iłowiecki

Ciasto z dżemem i gotowaną śmietaną


Nazwa tego ciasta pochodzi od nazwy miejscowości z której przywieziony został przepis i tak też mam zapisane w zeszycie. Ciasto lepiej jest przygotować dzień lub dwa dni wcześniej wtedy idealnie zmięknie chociaż i pierwszego dnia jest bardzo smaczne :)
Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec polecam wypróbować .







Ciasto:
  • 3,5 - 4 szkl mąki

  • 5 żółtek
  • 0,5 szkl śmietany
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/2 szkl cukru 
  • pojedynczy proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy

Masa:
  • 3 szkl śmietany ( zawsze używam wiejskiej ale 18 % ze sklepu też się nada)
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 kostki margaryny
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:
  • orzechy włoskie - pokrojone , ewentualnie rodzynki, migdały
  • dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)


Ciasto:
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor
180 stopni około 15 minut.

Masa:
Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.
Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszając żeby nie przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgęstnieje.
Przekładamy gorącą masą jeszce ciepłe placki.
Żeby maksymalnie wykorzystać czas masę zaczynam gotować gdy do piekarnika wkładam 3 placka
Przełozenie:
 Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy lub rodzynki ( lekko wciskamy w masę)









12 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe ciasto, intryguje mnie ta gotowana śmietana, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. DO wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, ciekawe ciasto! Uwielbiam takie przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. oj zjadłoby się taki kawałeczek..wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda pięknie! Ciekawi mnie jaka jest konsystencja tej masy z gotowanej śmietany, czy w miarę zwarta czy raczej taka kremowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencja masy zależy od ilości dodanej mąki im więcej mąki to masa jest bardziej gęsta i sztywniejsza

      Usuń
  6. Witam, jakiej śmietany należy użyć do masy, słodkiej czy kwaśnej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.Ilona

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)