Ciasto z dżemem i gotowaną śmietaną
Nazwa tego ciasta pochodzi od nazwy miejscowości z której przywieziony został przepis i tak też mam zapisane w zeszycie. Ciasto lepiej jest przygotować dzień lub dwa dni wcześniej wtedy idealnie zmięknie chociaż i pierwszego dnia jest bardzo smaczne :)
Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec polecam wypróbować .
Ciasto:
- 3,5 - 4 szkl mąki
- 5 żółtek
- 0,5 szkl śmietany
- 3/4 kostki margaryny
- 1/2 szkl cukru
- pojedynczy proszek do pieczenia
- cukier waniliowy
Masa:
- 3 szkl śmietany ( zawsze używam wiejskiej ale 18 % ze sklepu też się nada)
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/4 kostki margaryny
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- orzechy włoskie - pokrojone , ewentualnie rodzynki, migdały
- dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)
Ciasto:
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor
180 stopni około 15 minut.
Masa:
Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.
Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszając żeby nie przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgęstnieje.
Przekładamy gorącą masą jeszce ciepłe placki.
Żeby maksymalnie wykorzystać czas masę zaczynam gotować gdy do piekarnika wkładam 3 placka
Przełozenie:
Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy lub rodzynki ( lekko wciskamy w masę)
bardzo ciekawe ciasto, intryguje mnie ta gotowana śmietana, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. DO wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, ciekawe ciasto! Uwielbiam takie przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńoj zjadłoby się taki kawałeczek..wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pięknie! Ciekawi mnie jaka jest konsystencja tej masy z gotowanej śmietany, czy w miarę zwarta czy raczej taka kremowa?
OdpowiedzUsuńKonsystencja masy zależy od ilości dodanej mąki im więcej mąki to masa jest bardziej gęsta i sztywniejsza
UsuńWitam, jakiej śmietany należy użyć do masy, słodkiej czy kwaśnej?
OdpowiedzUsuńKwaśna śmietana
UsuńDziękuję za błyskawiczną odpowiedź.Ilona
OdpowiedzUsuńWitam. Jaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuń35x25 to rozmiar blachy mierzonej na spodzie.
Usuń