Szybkie w wykonaniu ciasto do którego składniki praktycznie zawsze są w domu, przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie.
- pół kostki margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki słodkiego dżemu
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka kakao
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka mleka
Margarynę , cukier, jajka i dżem utrzeć mikserem na gładką masę. Nadal miksując dodawać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao oraz wlewać mleko.
Ciasto przełożyć do podłużnej keksowej formy [ u mnie 36 x 9 cm ] wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40-50 minut w zależności od piekarnika
Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą
Ciasto przełożyć do podłużnej keksowej formy [ u mnie 36 x 9 cm ] wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40-50 minut w zależności od piekarnika
Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą
to babka którą robi się w mig i w mig znika,smaczna
OdpowiedzUsuńJa robię podobne ciasto i nazywa się ono błotniak i jest pyszne
OdpowiedzUsuńCzyli minimum pracy, maksimum smaku. Uwielbiam takie przepisy:)
OdpowiedzUsuń