S

środa, 12 czerwca 2013

Placuszki z ciasta pierogowego

Zazwyczaj kiedy lepimy pierogi zostaje trochę ciasta i nie wiadomo co z nim zrobić. Jedni dorabiają farszu inni po prostu wyrzucają. Mój sposób jest bardzo szybki i smaczny.





Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok 1 szkl wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szczypty soli

Ciasto które zostanie rozwałkowujemy na małe placuszki i gotujemy w lekko osolonej wodzie , tej co pierogi. Gotujemy kilka minut , do miękkości. Ugotowane rozkładamy na talerz, można lekko posmarować olejem żeby się nie skleiły. Czekamy aż wystygną i odsmażamy na oleju aż staną się złote. Polecam na prawdę są pyszne, oczywiście można dobrać do nich jakiś dodatek.






2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł! :) U mnie obsmażano tylko pyzy ,które zostały po obiedzie , do tego cukier i deser gotowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie tak jest...zawsze mi tego ciasta za duzo wyjdzie:)idealny pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)