S

sobota, 1 czerwca 2013

Placek rabarbarowy

Sezon na rabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche. 







Ciasto:
  • 3 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy ( proszek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru 
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki oleju

Piana:
  • 5 białek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 kisiel czerwony ( proszek)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Nadzienie:
  • 6 łodyg rabarbaru
  • ok 5 łyżek  cukru
  • 1 jasny kisiel ( proszek)

Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę, na ciasto wykładamy rabarbar ( wcześniej przygotowany , żeby puścił sok, który odlewamy) następnie piana i starte na wierz pozostałe ciasto , ewentualnie można posypać płatkami migdałów.
Całość pieczemy ok 50 min w 180 stopniach





Akcja rabarbar - IV edycja

1 komentarz:

  1. ciekawy ten różowy kolorek:)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)