S

wtorek, 11 czerwca 2013

Biszkopt z truskawkami

Waniliowy biszkopt, bita śmietana, truskawki i galaretka


Najprostsze ciasta zazwyczaj bywają najlepsze i taki okazał się ten biszkopt . Waniliowy biszkopt , pianka śmietankowa i delikatnie kwaśne truskawki zalane galaretką to połączenie które sprawiło , ze ciasto znikło w mgnieniu oka. Ciasto szybkie w wykonaniu i idealne na upalne dni.






  • 4 jajka
  • 1/2  szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego ( sypki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


  • Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dolać żółtka i chwilkę zmiksować do połączenia, przesiać do masy mąkę , budyń i proszek - delikatnie wymieszać. Pie w 170 stopniach przez ok 30 minut



    Bita śmietana
    • śmietana 12 % 400g
    • bita śmietana w proszku
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • troszkę wody do rozpuszczenia żelatyny

    W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i ostudzić. Do śmietany dosypać fix i cukier i ubić. Ubitą połączyć z żelatyną

    Dodatkowo :
    • galaretka
    • truskawki

    Biszkopt układamy w blaszce, wykładamy bitą śmietanę . W śmietanę wciskamy truskawki i zalewamy galaretką




               Truskawkowy zawrót głowy 2013

    2 komentarze:

    1. Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką zawsze był moim ulubionym ciastem :) Pozdrawiam i dziękuję za zgłoszenie do akcji :)

      OdpowiedzUsuń
    2. cudowne, letnie ciacho z gatunku tych szybko znikających :)

      OdpowiedzUsuń

    Zapraszam do komentowania :)