S

wtorek, 27 sierpnia 2013

Kokosowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi

Mam do zużycia spory zapas płatków kukurydzianych, po intensywnym poszukiwaniu "czegoś" z tymi  płatkami trafiłam na chrupiące ciasteczka. Wyszło ich dokładnie 30 sztuk w sam raz na blachę z piekarnika. Dla tych co lubią kokos będą strzałem w dziesiątkę . Może macie inne propozycje na zużycie płatków kukurydzianych ...?








Składniki:
  • 130g miękkiego masła ( dałam margarynę)
  • 160g cukru
  • 2 jajka lekko ubite widelcem
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 90g pokruszonych płatków kukurydzianych

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 
 Następnie dodać  jajka,  chwilę wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać. 
 Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką . 
 Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki. 
 Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180oC).







7 komentarzy:

  1. zdrowe, chrupiące i pyszne! Ze szklanką mleka albo do kawki :) można się poczęstować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam na kawkę i ciasteczko :) POzdrawiam

      Usuń
    2. pyszne na pewno! ale zdrowe na pewno nie,,ze względu na margarynę i cukier

      Usuń
  2. Super wyglądają i na pewno są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. super ciasteczka:) I bardzo fajny blog.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł! super połącznie- bym na to nie wpadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak są bez cukru to są świetne jako panierka

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)