Mam do zużycia spory zapas płatków kukurydzianych, po intensywnym poszukiwaniu "czegoś" z tymi płatkami trafiłam na chrupiące ciasteczka. Wyszło ich dokładnie 30 sztuk w sam raz na blachę z piekarnika. Dla tych co lubią kokos będą strzałem w dziesiątkę . Może macie inne propozycje na zużycie płatków kukurydzianych ...?
Składniki:
- 130g miękkiego masła ( dałam margarynę)
- 160g cukru
- 2 jajka lekko ubite widelcem
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 łyżki rodzynek
- 100g wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 90g pokruszonych płatków kukurydzianych
Margarynę utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
Następnie dodać jajka, chwilę wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać.
Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką .
Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180oC).
zdrowe, chrupiące i pyszne! Ze szklanką mleka albo do kawki :) można się poczęstować?
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam na kawkę i ciasteczko :) POzdrawiam
Usuńpyszne na pewno! ale zdrowe na pewno nie,,ze względu na margarynę i cukier
UsuńSuper wyglądają i na pewno są pyszne!
OdpowiedzUsuńsuper ciasteczka:) I bardzo fajny blog.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! super połącznie- bym na to nie wpadła :)
OdpowiedzUsuńJak są bez cukru to są świetne jako panierka
OdpowiedzUsuń