S

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Murzynek najlepszy

Murzynek najlepszy właśnie pod taką nazwą znalazłam przepis nutelli na Wż. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Kakaowa polewa , która wsiąka w ciasto nadaje mu dodatkowej wilgoci a aromat rumowy fajnego posmaku.








Masa:
  • 1 szkl. cukru
  •  0,5 szkl. mleka
  •  1 kostka margaryny (250 g)
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  •  zapach rumowy - kilka kropli

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 3 żółtka
  • 1 proszek do pieczenia (mały)
  •  piana z 3 białek
  • ewentualnie bakalie 


Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszając, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/3 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.
Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/3 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalie
Z  białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut (ale najlepiej jest sprawdzać patyczkiem) w 190 stopniach.
Po upieczeniu odczekać 10 min. i wyjąć ciasto z blachy i na jego bokach oraz górze pędzelkiem rozprowadzić pozostawione 1/3 szkl. polewy kakaowej.  Polewa ma być rzadka- musi trochę wsiąknąć w ciasto.





4 komentarze:

Zapraszam do komentowania :)