Ciasto to jest bardzo delikatne i puszyste. Od razu po upieczeniu jest mięciutkie i przepyszne. Do ciasta można dodać dodatkowo kakao wtedy będzie ciemniejsze. Polecam wypróbować.
Czas pieczenia: 3 x 45 min
Temperatura pieczenia: 175 °C
Wielkość formy :
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka sztucznego miodu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- przyprawa do piernika
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni C.
Uwaga! Można zamiast całości upiec 3 placki osobno.
- 2 szklanki mleka
- 3/4 margaryny
- 3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagotować
- 2 jajka
- 3/4 szkl śmietany
- 2 budynie śmietankowe
- 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.
Przełożyć placki masą, posmarować wierzch ciasta i posypać rodzynkami, orzechami i prażonymi płatkami migdałów
Wygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuńZapisałam!świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę bardzo dobry :)
OdpowiedzUsuńoj, tak :) niedługo zacznie się pieczenie pierników na chłodne podwieczorki :) wtedy na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńIt's a beautiful cake and just perfect for our coming holidays!!
OdpowiedzUsuńThank you Jola for commenting on my blog! I'm glad I had to chance to visit your blog. I love to see European baking :)
wygląda świetnie ,mam tylko pytanie : śmietana do masy ma byc słodka 30 czy zwykła kwaśna?
OdpowiedzUsuńśmietana 18%
UsuńPytanie jaka to ma być blaszka?
OdpowiedzUsuńWielkość formy ok 20 cm x 32 cm
Usuń