Ciasto znalazłam na blogu In my coffee kitchen jest na prawdę bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.
Ja dodatkowo do środka dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę nektarynkę i posypałam wierzch płatkami migdałowymi.
Czas pieczenia: 40 min - 50 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
Wielkość formy :
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany np. 18%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce ok. 1/2 kg
- cukier puder do posypania
- 3 krople aromatu śmietankowego
- płatki migdałów
W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.Wlać śmietanę i olej. Miksować przez kilka minut.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać i przełożyć do blaszki.
Na wierzchu ułożyć owoce (brzoskwinie rozcięciem do góry).Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-50 minut.
Składniki na tortownicę 24cm lub keksówkę
Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem.
Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto wygląda ciekawie. Szkoda tylko, że nie widać, jak się prezentuje w przekroju.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Strefa smaku.
Fajne ciacho, na pewno pycha :D
OdpowiedzUsuńRewelka!
OdpowiedzUsuń