Zamarzyły mi się ciasteczka, łatwe, szybkie w wykonaniu no i smaczne. Wybór padł na ciasteczka z białą czekoladą i migdałami znalezione na Domowych Wypiekach. Szybko zrobione, szybko zjedzone szkoda , że nie polałam polewą a'la biała czekolada :)
Na około 40 sztuk:
- 175 g masła
 - 50 g cukru pudru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - szczypta soli
 - 1 łyżka mleka
 - 250 g mąki
 - łyżeczka ciemnego kakao
 - 50 g płatków migdałów (możecie dodać więcej)
 - 100 g białej czekolady posiekanej
 - rodzynki
 
Wykonanie:
Masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i płatki migdałów. Dosypać mąkę, kakao i dobrze wszystko wymieszać.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut lub w lodówce na 2 godziny. Następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość 5-7 mm i wycinać foremką wybrany kształt.
Układać na blasze wyłożonej papierem (niezbyt blisko siebie) i piec ok. 10-12 minut w temp. 200°C na środkowej półce piekarnika. Wystudzić na kratce.


Mniam, wyglądają niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńOj, tak smacznie wyglądają, że nie dziwię się, że zniknęły (w buziach). Najlepsze są właśnie takie niewielkie ciasteczka do przegryzania :)
OdpowiedzUsuń