S

piątek, 6 grudnia 2013

Ciasteczka z białą czekoladą i migdałami

Zamarzyły mi się ciasteczka, łatwe, szybkie w wykonaniu no i smaczne. Wybór padł na ciasteczka z białą czekoladą i migdałami znalezione na Domowych Wypiekach. Szybko zrobione, szybko zjedzone szkoda , że nie polałam polewą a'la biała czekolada :)


Ciasteczka z białą czekoladą i migdałami




Na około 40 sztuk:


Składniki:

  • 175 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 250 g mąki
  • łyżeczka ciemnego kakao
  • 50 g płatków migdałów (możecie dodać więcej)
  • 100 g białej czekolady posiekanej
  • rodzynki

Wykonanie:

Masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i płatki migdałów. Dosypać mąkę, kakao i dobrze wszystko wymieszać.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut lub w lodówce na 2 godziny. Następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość 5-7 mm i wycinać foremką wybrany kształt.
Układać na blasze wyłożonej papierem (niezbyt blisko siebie) i piec ok. 10-12 minut w temp. 200°C na środkowej półce piekarnika. Wystudzić na kratce.



2 komentarze:

  1. Mniam, wyglądają niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, tak smacznie wyglądają, że nie dziwię się, że zniknęły (w buziach). Najlepsze są właśnie takie niewielkie ciasteczka do przegryzania :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)