S

piątek, 29 listopada 2013

Sernik gotowany

Pyszne ciasto składające się z miękkich miodowych blatów i masy serowej, uwieńczone rozpuszczoną czekoladą,  czego można chcieć więcej. 


sernik gotowany




Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 margaryny
  • 2-3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu sztucznego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 - 3 łyżki śmietany

Masa serowa:
  • 1 kg białego sera
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 - 3/4 szkl cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 budynie śmietankowe

 Wykonanie:

Do mąki dodać miękkie masło,śmietanę , jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na cztery części. Każdą część piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Surowe placki nakłuć widelcem.
Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy  Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i jajka ,wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając.



14 komentarzy:

  1. Sernik gotowany jest rewelacyjne, uwielbiam! Ta czekolada jest idealnym zwieńczeniem, zachęciłaś mnie tym przepisem do jego zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam serniki! Czekolada do tego 10/10

      Usuń
  2. ostatnio byłam na urodzinach, gdzie tort był w formie takiego własnie sernika. pierwszy raz go jadłam i się zakochałam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam ten sernik, bardzo lubię ciasta miodowe i serniki a to jest połączeniem jednego i drugiego :)

      Usuń
  3. Jak tu słodziutko i ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie jadłam takiego serniczka, ale z chęcią przetetuję, ponieważ wygląda naprawdę smakowicie. Miekko, lekko, rozpływająco się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jako sernikowy koneser muszę w końcu zrobić i ten sernik. wygląda bardzo odświętnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę sobie wyobrazić jakie było pyszne! a ciasta z miodem uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było pyszne tylko szkoda, że się tak szybko skończyło :)

      Usuń
  7. Zapachniało mi swietami, cudne, wspaniałe ciasto :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne, zdecydowanie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam zamiar wypróbować ten przepis. mam tylko nadzieję, że jak dam prawdziwy miód, to nie zepsuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę , ze z prawdziwym miodem będzie jeszcze pyszniejszy

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)