S

czwartek, 21 kwietnia 2016

Murzynek z kokosem

Troszkę inna wersja murzynka. Ciasto jest mięciutkie i delikatne. Dodatek powideł śliwkowych i chrupiącej bezy z kokosem nadaje mu nowego smaku. Naprawdę warto wypróbować. Polecam :)


Murzynek z kokosem







Ciasto
1 margaryna
1 szkl cukru
1/2 szkl wody
4 łyżki kakao
5 żółtek
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 białka


Beza
2 białka
1/2 szkl cukru
100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:
gęsty dżem lub powidła śliwowe



Margarynę, cukier , wodę i kakao rozpuścić w garnku. Po wystudzeniu dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia , zmiksować. Dodać  pianę z 3 białek i wymieszać delikatnie łyżką.
Wyłożyć ciasto na blachę i rozłożyć na nim dżem. Z pozostałych białek i cukru ubić pianę. Wsypać do niej wiórki i wymieszać. Wyłożyć na ciasto.
Piec w 170 ok 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone



Murzynek z kokosem







8 komentarzy:

  1. Upiekłam to ciasto, rewelacja, delikatne, czekoladowe jednym słowem przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, przepis idealny. Niedługo powtórka

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Na jaki rozmiar blachy jest powyższy przepis? pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiar blachy to mniej więcej 23 x 28 cm mierzona na spodzie

      Usuń
  4. witam super przepis napewno będzie w kolejce na następne pieczenie bo dzis zamierzam piec murzynka królewskiego / taki przepis jak tylko zrobie wrzuce do tygodnia na blog i zapraszam na nowo powstały blog/ murzynki są wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  5. upiekłam go jest super zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  6. No wygląda po prostu wspaniale!!! Idealnie ciasteczko do kawy :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie. Zapraszamy do nas, choć nie jest to blog do końca kulinarny ale każdy znajdzie coś dla siebie ;) nikoladominikablog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)