1 margaryna
1 szkl cukru
1/2 szkl wody
4 łyżki kakao
5 żółtek
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 białka
Beza
2 białka
1/2 szkl cukru
100 g wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru
100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
gęsty dżem lub powidła śliwowe
Margarynę, cukier , wodę i kakao rozpuścić w garnku. Po wystudzeniu dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia , zmiksować. Dodać pianę z 3 białek i wymieszać delikatnie łyżką.
Wyłożyć ciasto na blachę i rozłożyć na nim dżem. Z pozostałych białek i cukru ubić pianę. Wsypać do niej wiórki i wymieszać. Wyłożyć na ciasto.
Piec w 170 ok 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone
gęsty dżem lub powidła śliwowe
Margarynę, cukier , wodę i kakao rozpuścić w garnku. Po wystudzeniu dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia , zmiksować. Dodać pianę z 3 białek i wymieszać delikatnie łyżką.
Wyłożyć ciasto na blachę i rozłożyć na nim dżem. Z pozostałych białek i cukru ubić pianę. Wsypać do niej wiórki i wymieszać. Wyłożyć na ciasto.
Piec w 170 ok 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone
Upiekłam to ciasto, rewelacja, delikatne, czekoladowe jednym słowem przepyszne
OdpowiedzUsuńPolecam, przepis idealny. Niedługo powtórka
OdpowiedzUsuńWitam. Na jaki rozmiar blachy jest powyższy przepis? pzdr
OdpowiedzUsuńWymiar blachy to mniej więcej 23 x 28 cm mierzona na spodzie
Usuńwitam super przepis napewno będzie w kolejce na następne pieczenie bo dzis zamierzam piec murzynka królewskiego / taki przepis jak tylko zrobie wrzuce do tygodnia na blog i zapraszam na nowo powstały blog/ murzynki są wspaniałe
OdpowiedzUsuńupiekłam go jest super zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńNo wygląda po prostu wspaniale!!! Idealnie ciasteczko do kawy :) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Zapraszamy do nas, choć nie jest to blog do końca kulinarny ale każdy znajdzie coś dla siebie ;) nikoladominikablog.blogspot.com
OdpowiedzUsuń