S

piątek, 7 marca 2014

Kajmakowa babka z prażonymi migdałami





Składniki:
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 3 łyżki cukru
  • Sok z 1 cytryny
  • 100 g masła
  • 300 g masy krówkowej
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
  • 30 g płatków migdałowych, podprażonych
Sos kajmakowy:
  • 100 g masy krówkowej
  • 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki wymieszać.


Wykonanie:

Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, wbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.




3 komentarze:

  1. Chętnie zjadłabym kawałek tej babki, akurat teraz do kawy. Bardzo lubię i migdały i kajmak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka wygląda wspaniale! Zapraszam do mnie http://chocofields.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)