Składniki:
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 3 łyżki cukru
- Sok z 1 cytryny
- 100 g masła
- 300 g masy krówkowej
- 180 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 30 g płatków migdałowych, podprażonych
- 100 g masy krówkowej
- 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki wymieszać.
Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, wbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Chętnie zjadłabym kawałek tej babki, akurat teraz do kawy. Bardzo lubię i migdały i kajmak :)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda wspaniale! Zapraszam do mnie http://chocofields.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńprzepis bardzo interesujacy :)
OdpowiedzUsuń