S

czwartek, 27 lutego 2014

Babka serowo - cytynowa

Pyszna wilgotna babka o cytrynowym smaku.Babka zachowuje długo świeżość dzięki dodatkowi serka homogenizowanego :)





Składniki:
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 g miękkiego masła lub margaryny,
  • 250 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 250 g mąki,
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego,
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • sok z 1 cytryny,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej


Lukier:
  • sok z 1 cytryny,
  • cukier puder

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodawać partiami miękkie masło, następnie serek, później mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem.
Na koniec polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, dowolnie udekorować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :)