Pyszna wilgotna babka o cytrynowym smaku.Babka zachowuje długo świeżość dzięki dodatkowi serka homogenizowanego :)
Składniki:
- 3 jajka,
- 200 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 150 g miękkiego masła lub margaryny,
- 250 g waniliowego serka homogenizowanego,
- 250 g mąki,
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego,
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka starta z 1 cytryny,
- sok z 1 cytryny,
- garść rodzynek,
- 2 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sok z 1 cytryny,
- cukier puder
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodawać partiami miękkie masło, następnie serek, później mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania :)