S

wtorek, 8 kwietnia 2014

Ekspresowy, wilgotny piernik

Pyszny puszysty, mięciutki piernik, rozpływający się w ustach. Podczas pieczenia zapach roznosił się po całym domu, aż nie mogłam się powstrzymać i jadłam jeszcze lekko ciepły. Kolejną zaletą tego wypieku jest krótki czas przygotowania i składniki które w domu są zazwyczaj pod ręką :)





Przepis podpatrzony tutaj


Składniki:


  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka sody
  •  2 łyżki przyprawy do piernika
  • 200 gramów kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki,
  • 0,5 szklanki miodu
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżki kakao


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej i wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko ponownie miksujemy. 



Foremkę o wymiarach ok 30 x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Przez ok 60 minut, do suchego patyczka. W trakcie pieczenia można przykryć ciasto folią, żeby się nie przypaliło.








6 komentarzy:

  1. fajny pomysł :) i szybki do wykonania, a to jest zaletą zwłaszcza w dzisiejszych czasach gdy cały czas brak nam na wszystko czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeden z moich naj naj pierników, cudowne zdjęcia, które fantastycznie pokazują jego strukturę, pozdrawiam serdecznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ile jajek??

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wygląda super, tylko ile gram to szklanka mąki a ile to szklanka cukru? Szklanka szklance nie równa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda szklanka szklance nie równa , moja ma 250 ml czyli taka tradycyjna:)

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)