Pyszny puszysty, mięciutki piernik, rozpływający się w ustach. Podczas pieczenia zapach roznosił się po całym domu, aż nie mogłam się powstrzymać i jadłam jeszcze lekko ciepły. Kolejną zaletą tego wypieku jest krótki czas przygotowania i składniki które w domu są zazwyczaj pod ręką :)
Przepis podpatrzony tutaj
Składniki:
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 200 gramów kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki,
- 0,5 szklanki miodu
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 płaskie łyżki kakao
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej i wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko ponownie miksujemy.
Foremkę o wymiarach ok 30 x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Przez ok 60 minut, do suchego patyczka. W trakcie pieczenia można przykryć ciasto folią, żeby się nie przypaliło.
fajny pomysł :) i szybki do wykonania, a to jest zaletą zwłaszcza w dzisiejszych czasach gdy cały czas brak nam na wszystko czasu :)
OdpowiedzUsuńjeden z moich naj naj pierników, cudowne zdjęcia, które fantastycznie pokazują jego strukturę, pozdrawiam serdecznie ! :)
OdpowiedzUsuńa ile jajek??
OdpowiedzUsuń3 jajka, już uzupełniłam. Pozdrawiam:)
UsuńPrzepis wygląda super, tylko ile gram to szklanka mąki a ile to szklanka cukru? Szklanka szklance nie równa...
OdpowiedzUsuńTo prawda szklanka szklance nie równa , moja ma 250 ml czyli taka tradycyjna:)
Usuń