S

Zapraszam do sklepu http://nadruczek.selino.pl. Potrzebujesz koszulki z imieniem, poduszki , kubka na specjalna okazję ? Napisz a zrealizujemy Twoją prośbę :)

piątek, 11 września 2015

Szybka szarlotka z połówkami jabłek i lukrem ( krok po kroku)

Szarlotka z połówkami jabłek ,zapewne  znana większości łasuchów. Ja przymierzyłam się do niej dopiero , bo zawsze było coś innego do wypróbowania ale szczerze powiem , żałuję ,że wypróbowałam ją dopiero, bo jest REWELACYJNA. Ciasto jest niesamowicie delikatne, mięciutkie , rozpływające się w ustach i jeszcze do tego pyszne mięciutkie jabłka a całość polana pysznym lukrem. Jeśli jeszcze nie piekliście tego pysznego a zarazem bardzo łatwego i szybkiego ciasta to nie ma co zwlekać, na pewno nie pożałujecie. Ja jestem zachwycona. 





Składniki: ( na blachę o wymiarach: 40 x 25cm)
1 szkl = 250 ml


Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 kostka margaryny
150g serka homogenizowanego ( ja dałam ser biały ok. 60g+ łyżka śmietany + 1 łyżeczka cukru waniliowego)

Lukier:
 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
1 szklanka  cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:
jabłka - ilość zależy od wielkości jabłek i blaszki, u mnie wyszło 7,5 sztuk ( użyłam papierówek)
cynamon - do delikatnego oprószenia,
cukier waniliowy - do oprószenia jabłek


Ciasto:
Zimną margarynę  pokroić w kostkę i posiekać z resztą składników. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód położyć jedną część ciasta - rozprowadzić (rozwałkować) na całą blachę.
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć środek. Poukładać na cieście wybrzuszeniami do góry, posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłka. Zlepić brzegi ciasta i delikatnie docisnąć je do jabłek.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30-40min.


Lukier:
Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, tak by nie było grudek.


Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać lukrem ( ciasto ma być jeszcze gorące) - można pomóc sobie rozprowadzić lukier pędzelkiem.

Przepis podpatrzony tutaj



6 komentarzy:

  1. Jest pyszna! Robiłam już kilka razy i za każdym razem jest tak samo dobra :) W wolnej chwili zapraszam do siebie :) http://dzwoneczekwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam ta szarlotka jest przepyszna

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Polecam bo jest rewelacyjna. Na jednej na pewno się nie skończy

      Usuń
  3. Miodzio. Wczoraj placek znikł z blaszki błyskawicznie, dzisiaj piekę kolejny.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)