Szarlotka z połówkami jabłek ,zapewne znana większości łasuchów. Ja przymierzyłam się do niej dopiero , bo zawsze było coś innego do wypróbowania ale szczerze powiem , żałuję ,że wypróbowałam ją dopiero, bo jest REWELACYJNA. Ciasto jest niesamowicie delikatne, mięciutkie , rozpływające się w ustach i jeszcze do tego pyszne mięciutkie jabłka a całość polana pysznym lukrem. Jeśli jeszcze nie piekliście tego pysznego a zarazem bardzo łatwego i szybkiego ciasta to nie ma co zwlekać, na pewno nie pożałujecie. Ja jestem zachwycona.
Składniki: ( na blachę o wymiarach: 40 x 25cm)
1 szkl = 250 ml
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 kostka margaryny
150g serka homogenizowanego ( ja dałam ser biały ok. 60g+ łyżka śmietany + 1 łyżeczka cukru waniliowego)
Lukier:
łyżka kwaśnej śmietany 18%,
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
jabłka - ilość zależy od wielkości jabłek i blaszki, u mnie wyszło 7,5 sztuk ( użyłam papierówek)
cynamon - do delikatnego oprószenia,
cukier waniliowy - do oprószenia jabłek
Ciasto:
Zimną margarynę pokroić w kostkę i posiekać z resztą składników. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód położyć jedną część ciasta - rozprowadzić (rozwałkować) na całą blachę.
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć środek. Poukładać na cieście wybrzuszeniami do góry, posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłka. Zlepić brzegi ciasta i delikatnie docisnąć je do jabłek.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30-40min.
Lukier:
Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, tak by nie było grudek.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać lukrem ( ciasto ma być jeszcze gorące) - można pomóc sobie rozprowadzić lukier pędzelkiem.
Przepis podpatrzony tutaj
Pycha
OdpowiedzUsuńJest pyszna! Robiłam już kilka razy i za każdym razem jest tak samo dobra :) W wolnej chwili zapraszam do siebie :) http://dzwoneczekwkuchni.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPotwierdzam ta szarlotka jest przepyszna
Usuńsprobuje
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest rewelacyjna. Na jednej na pewno się nie skończy
UsuńMiodzio. Wczoraj placek znikł z blaszki błyskawicznie, dzisiaj piekę kolejny.
OdpowiedzUsuńCiasto nie zdąży jeszcze wystygnać, a już znika z blaszki, bo jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre można posypać cukrem pudrem po upieczeniu
OdpowiedzUsuń