S

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Wiśniowe westchnienie

Pyszne ciasto znalezione tutaj troszkę zmodyfikowane. Smak wiśni doskonale przełamuje słodycz bezy. Ciasto wychodzi wysokie i z powodzeniem możne zastąpić tort.








Ciasto:

  •  6 żółtek
  •  30 dkg mąki
  •  15 dkg cukru
  •  20 dkg margaryny
  •  1 torebka cukru waniliowego,
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Całość zmiksować i podzielić na dwie części. A następnie rozsmarować na 2 blachy
 (o wymiarach 28 x 39 cm). Na jedną z nich wyłożyć bezę i upiec w temp 160 stopni
(termoobieg) przez ok. 20 minut.



Beza:

  •  6 białek,
  •  30 dkg cukru
  •  1 opakowanie płatków migdałowych (100g)

Białka ubić z cukrem i wyłożyć na jedną blachę z rozsmarowanym ciastem, a następnie beze posypać płatkami migdałowymi.



Masa:

  • 800 ml kremówki (30%)
  • 3 łyżki cukru pudru

Ubić i podzielić na dwie części. Do każdej dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie.

  •  2 galaretki wiśniowe ( przygotować według przepisu na opakowaniu)
  • Słoik drylowanych wiśni

Złożenie ciasta:


  • 1 ciasto,
  • ½ porcji śmietany
  • wiśnie
  • galaretka
  • ½ porcji śmietany
  • na wierzch ciasto z bezą

7 komentarzy:

  1. Wygląda tak apetycznie, że nawet teraz bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wypasione ciacho:) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, faktycznie, aż sobie westchnęłam :) rewelacja !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne ciasto i idealna dla niego nazwa :), pozdrówcia Jolu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie będzie na niedzielę....mniaaam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto godne polecenia, następnym razem dodam troszkę więej żelatyny do śmietany :)

      Usuń
  6. Polecam do tego ciasta mirabelkę, wyszło pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)