Pyszne ciasto znalezione tutaj troszkę zmodyfikowane. Smak wiśni doskonale przełamuje słodycz bezy. Ciasto wychodzi wysokie i z powodzeniem możne zastąpić tort.
Ciasto:
- 6 żółtek
- 30 dkg mąki
- 15 dkg cukru
- 20 dkg margaryny
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Całość zmiksować i podzielić na dwie części. A następnie rozsmarować na 2 blachy
(o wymiarach 28 x 39 cm). Na jedną z nich wyłożyć bezę i upiec w temp 160 stopni
(termoobieg) przez ok. 20 minut.
Beza:
- 6 białek,
- 30 dkg cukru
- 1 opakowanie płatków migdałowych (100g)
Białka ubić z cukrem i wyłożyć na jedną blachę z rozsmarowanym ciastem, a następnie beze posypać płatkami migdałowymi.
Masa:
- 800 ml kremówki (30%)
- 3 łyżki cukru pudru
Ubić i podzielić na dwie części. Do każdej dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie.
- 2 galaretki wiśniowe ( przygotować według przepisu na opakowaniu)
- Słoik drylowanych wiśni
Złożenie ciasta:
- 1 ciasto,
- ½ porcji śmietany
- wiśnie
- galaretka
- ½ porcji śmietany
- na wierzch ciasto z bezą
Wygląda tak apetycznie, że nawet teraz bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńAle wypasione ciacho:) Pychota!
OdpowiedzUsuńOj, faktycznie, aż sobie westchnęłam :) rewelacja !!!
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto i idealna dla niego nazwa :), pozdrówcia Jolu :)
OdpowiedzUsuńU mnie będzie na niedzielę....mniaaam:)
OdpowiedzUsuńCiasto godne polecenia, następnym razem dodam troszkę więej żelatyny do śmietany :)
UsuńPolecam do tego ciasta mirabelkę, wyszło pysznie!
OdpowiedzUsuń