S

czwartek, 17 września 2015

Pizza z szynką i pieczarkami

Pizza,  kto z nas jej nie lubi, ale kiedy nie chce się iść do pizzerii albo czekać w nieskończoność na dowóz warto zrobić swoją tym bardziej , ze wiemy na 100% jakie dodajemy składniki a frajda  z wykonania własnej jest też nie mała :)  Z przepisu wychodzą dwie cienkie okrągłe na blachę z wyposażenia piekarnika lub jedna prostokątna na całą blaszkę , jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimna. Przepis podpatrzony na blogu Buduj smak








Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 1  szklanka ciepłej wody
  • 0,5 kostki świeżych drożdży  (50g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich




Składniki na obłożenie:
  • 25 dag sera żółtego 
  • 20 dag plasterków szynki
  • 30 dag pieczarek
  • 1/2 papryki
  • 1 pomidor
  • Przyprawy: Oregano, zioła prowansalskie


Sos:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie



Do miski wlewamy ciepłą ( nie za gorącą !!) wodę , wykruszamy pół kostki drożdży i rozpuszczamy je. Dosypujemy pozostałe składniki, mieszamy i zagniatamy króciutko ciasto. Wkładamy do miski i przykrywamy  na czas przygotowania składników obłożenia ( ok 30 min do czasu podwojenia objętości)


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy placki wielkości ok 40 cm , najlepiej zwilżyć sobie dłonie olejem wtedy ciasto idealnie z nami współpracuje, następnie  smarujemy sosem, wykładamy przygotowane dodatki, posypujemy startym serem i na wierzch ziołami. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 i pieczemy ok 10 - 15 min . Jeśli robimy od razu z całej porcji prostokątna blaszkę to pieczemy ok 20 - 25 min. Po wyjęciu wyjmujemy na kratę , żeby odparowała a po ok 3 min zajadamy się nią .







4 komentarze:

  1. uwielbiam domowe fast-foody! i zdrowsze, i smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto takie jak lubię :) Dodatki idealne :) Wygląda rewelacyjnie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam się, że dawno nie jadłam pizzy. Ostatnio cały czas coś innego przygotowywałam. A tak Pięknie i smakowicie Twoja pizza wygląda, że nabrałam na nią ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zgadzam się pizza własnej roboty dale dużą frajdę :) a ta z pizzerii niekoniecznie jest smaczna :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)