S

środa, 20 sierpnia 2014

Ogórki na ostro z chili

Kolejna propozycja ogórków tym razem na ostro :)






Zalewa:

  • 1 łyżeczka chili
  • 1,5 szkl octu
  • 2 szkl cukru
  • 1/2 szkl wody


Wszystkie składniki zalewy zagotować.


Dodatkowo:

  • czosnek
  • gorczyca
  • pieprz ziarnisty 


2 kg ogórków pokroić na połówki, większe na ćwiartki ( ze skórką) i zasypać 4 łyżeczkami soli. Zostawić na 6 godz co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie odlać słoną wodę z ogórków. Do słoików dodać po 2 ząbki czosnku, gorczycę, pieprz ziarnisty i ściśle ułożyć ogórki. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować ok 4 min.







2 komentarze:

Zapraszam do komentowania :)