Pyszna babka z nutką cytryny.
Nektarynka natomiast nadaje jej fajnego posmaku i orzeźwienia. Upieczenie i zrobienie ciasta zajęło mi niecałą godzinkę...jest to ciasto z gatunku " tych szybkich "
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1/2 szkl mleka
- 2,5 szkl mąki
- 1/2 szkl oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 -3 krople aromatu cytrynowego lub skórki z cytryny
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- płatki migdałowe
- nektarynka
Sposób wykonania:
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, następnie dodać żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia, aromat i mąkę - wszystko dokładnie zmiksować. 3/4 ciasta wyłożyć do foremki, do pozostałego dolać łyżkę wody i dosypać kakao, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta jasnego. Delikatnie przemieszać oba ciasta, na wierzch położyć pokrojoną nektarynkę i posypać płatkami migdałów. Piec w 180 stopniach ok 45 min . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone
Wygląda bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńBardzooo lubie takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńTaką babkę też bym chętnie zjadła!:)
OdpowiedzUsuń