S

czwartek, 21 sierpnia 2014

Papryka marynowana w occie

Taką paprykę robimy w domu od kiedy tylko pamiętam. Jest jędrna, nie za ostra i nie wymaga pasteryzacji przez co czas jej wykonania skraca się bardzo dużo.






Porcja na ok 12 słoiczków 520 ml
5 kg papryki

Zalewa:
3 l wody
1/2 l octu
3 czubate łyżki soli
35 dkg cukru

Dodatkowo:
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
gorczyca
olej


Wykonanie:
Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek i pokroić w słupki.
Składniki zalewy zagotować ( wszystkie składniki zalewy łączę w jednym garnku, aż do rozpuszczenia soli i cukru a następnie rozlewam do dwóch i zagotowuję ) Na wrzącą zalewę wkładam do garnków obraną paprykę , doprowadzam do wrzenia i gotuję paprykę 1 minutę. Do słoiczków wkładam po ziarenku ziela angielskiego, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i gorczycę. Ciepłą paprykę wkładam do słoików, zalewam łyżką oleju a następnie gorącą zalewą. Szczelnie zakręcam i odstawiam do ostygnięcia. Papryka nie wymaga pasteryzacji!!




Warzywa psiankowate 2014

Przetwory na widelcu

4 komentarze:

  1. Też muszę ją zrobić w tym sezonie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna domowa papryka. Robię podobnie. Właśnie muszę się za nią zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jest jakiś sposób obrania papryki bez konieczności parzenia jej w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obrana w przepisie znaczy pozbawiona nasionek i ogonka a nie skórek :) Pozdrawiam

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)