Pyszne kruche ciasto z pachnącą masą owocową i chrupiącą kruszonką. Truskawki i rabarbar pasują do siebie idealnie i nadają ciastu cudownego smaku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. Polecam wypróbować bo jest naprawdę pyszne.
Ciasto :
400 g mąki
150 g cukru
200 g miękkiego masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
2-3 łyżki gęstej śmietany
Masa owocowa :
1000 g rabarbaru (oczyszczonego i pokrojonego w kostkę)
200 g cukru
700 g truskawek
Kruszonka :
200 g mąki
150g masła
120 g cukru
1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, margarynę, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 30 min
Pokrojony rabarbar wsypać do garnka, dodać cukier i ewentualnie kilka łyżek wody . Postawić na mały ogień i gotować do chwili, aż rabarbar zmięknie i puści sok. Następnie do garnka wsypać truskawki i wszystko razem wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i podpiec w 180 stopniach ok 15 - 20 min .
W tym czasie masę rabarbarowo – truskawkową wyłożyć na sito i odstawić, aby odciekła
Kruszonkę zrobić dodając do mąki miękkie masło, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość wyrobić palcami, aż wszystkie składniki się połączą.
Na podpieczone wcześniej ciasto nałożyć masę owocową i równo ją rozsmarować. Posypać kruszonką i ponownie wstawić do pieczenia, tym razem na ok. 40-45 min w temperaturze 180°C, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Naprawde wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńPyszny klasyk- ale to sztuka upiec kruche z owocami, by nie nawilgł spód- Tobie wyszło piękne i wypieczone idealnie!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Jak ciasta mojej mamy, które pamiętam z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńWarto rozwijać pasje i łączyć je z pracą zawodową by robić to co się lubi.
Zapraszam na mojego bloga, gdzie każdy kto chce robić w życiu to co kocha,
może znaleźć mnóstwo ciekawych informacji, jak założyć i prowadzić firmę!
http://otworzfirme.blogspot.com/