3 jajka
1/2 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
3 łyżki wody
4 łyżki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę, powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy porcjami kakao i mąkę mieszając do połączenia składników. Pieczemy ok 20 min w 160 stopniach.
Warstwa śmietanowa:
250 ml śmietany 18 %
1 galaretka cytrynowa
1 szkl gorącej wody
3 - łyżki cukru pudru ( ewentualnie)
Galaretkę rozrobić w 1 szkl wody, ostudzić i poczekać ,aż będzie lekko zżelowana. Śmietanę z cukrem delikatnie ubić, do śmietany dodać galaretkę, wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt płynna odstawić na chwilę do lodówki. Wyłożyć na biszkopt. Odstawić do lodówki
Warstwa z galaretki:
1 galaretka truskawkowa
1,5 szkl wody
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody, poczekać aż zacznie lekko tężeć i wyłożyć na zastygniętą masę śmietanową. Odstawić do lodówki
Warstwa ze śnieżki:
1 szkl mleka
1 śnieżka ( bita śmietana)
3 łyżki cukru pudru
3 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
Mleko ubić ze śnieżką i cukrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i wymieszać z masą. Warstwę ze śnieżki wyłożyć na zastygniętą galaretkę.
Wierzch:
truskawki
2 galaretki rozpuszczone w 3 szkl wody
Na warstwie ze śnieżki ułożyć truskawki i zalać tężejąca galaretką rozpuszczoną w 3 szkl wody. Ostawić do lodówki do stężenia.
Ciasto jak z bajki :)
OdpowiedzUsuń