Taniutkie i szybkie w wykonaniu ciasto u mnie w wersji z jabłkami ale sprawdzi się także z innymi owocami np. truskawkami gdy mamy teraz na nie sezon. Pomocą przy obieraniu i wydrążaniu jabłek mogą być takie wynalazki nożyk do drylowania jabłek, krajacz do jabłek, lub dla tych co nie lubią ręcznego obierania jabłek automatyczny obierak
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl cukru
- 1 margaryna
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 4 łyżki wody
- jabłka lub inne owoce
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić z cukrem i wodą. Ostudzić. Ubić białka , dodać żółtka i wymieszać. Wlać ostudzoną margarynę. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać. Wylać na blaszkę na wierzchu ułożyć owoce.Piec ok 40 min w 180 stopniach.
Posypać cukrem pudrem.
Prosto i smacznie (:
OdpowiedzUsuńPo zdjęciach można odnieść wrażenie, że to zwykłe ciasto drożdżowe bez dodatków. Sezon na polskie jabłka już niedługo w pełni się rozpocznie więc z pewnością wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuń