S

Zapraszam do sklepu http://nadruczek.selino.pl. Potrzebujesz koszulki z imieniem, poduszki , kubka na specjalna okazję ? Napisz a zrealizujemy Twoją prośbę :)

czwartek, 6 listopada 2014

Szarlotka

 Z tego względu, że bardzo lubię szarlotki upiekłam kolejną. Pyszna jeszcze ciepła w jesienne popołudnie ze szklanką gorącej herbaty z cytryną po prostu rewelacja 





Ciasto:
  • 4,5 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 jajka 
  •  3- 4  łyżki śmietany
  • 1 margaryna
  • mały proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
Wszystko razem zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki , druga będzie na wierzch

Nadzienie:
  •  1,5 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  •  2- 3 łyżki bułki tartej
 Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy do smaku cukier, cynamon i trochę bułki tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy na spód ciasta, obduszamy jabłka i na wierzch wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Sklejamy dobrze brzegi i robimy kilka nakłuć na wierzchu placka. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach





7 komentarzy:

  1. Ale teraz bym zjadła takiej szarlotki, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jesienne dni najlepsze ciasta z jabłkami i śliwkami, jeszcze ciepłe :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam, co oznacza: 'obduszamy jabłka'? a małe opakowanie proszku, tzn.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są proszki do pieczenia 30g i 15 g, mały czyli 15g. Nawet nie zwróciłam uwagi,że napisałam "obduszamy" :) po wyłożeniu jabłek na ciasto delikatnie dociskamy je ręką,żeby nie było między nimi wolnej przestrzeni :) Mam nadzieję,że teraz jaśniej się wyraziłam. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję, już niebawem wypróbuję przepis. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiś strasznie prosty i łatwy przepis. Jestem w trakcie pieczenia. No, ciekawe... Napiszę, jak skosztuję. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)