S

wtorek, 28 lipca 2015

W czym piec ciasto ???

Wydaje się , że pieczenie ciast nie jest skomplikowane i trudne, bo co trudnego w połączeniu kilku składników i wylaniu ich do blaszki ? Okazuje się jednak , że  nie jest tak różowo i wiele osób ma z tym problemy. 
Równie ważnym elementem jak składniki w pieczeniu ciasta jest dobór piekarnika czy foremek.









W czym piec ciasto ?


Zwykle ciasta pieczemy w piekarnikach eklektycznych lub gazowych. W piekarnikach elektrycznych mamy funkcję termoobiegu, która dzięki cyrkulacji powietrza wyrównuje temperaturę w całej komorze piekarnika a co za tym idzie przyspiesza proces pieczenia . 
Termoobieg bardzo dobrze nadaje się do pieczenia bezy czy kruchych ciast inne ciasta wg mnie za bardzo wysusza. Należy jednak pamiętać , że temperatura z termoobiegiem jest średnio 20 stopni wyższa czyli np. ustawiając 180  stopni będzie ona równa 200 stopniom.
 Bezpieczniej jest piec bez termoobiegu chyba, że chcemy upiec jednocześnie dwa blaty ciasta wtedy jest to bardzo przydatna opcja.



Orientacyjne temperatury i czas pieczenia


Biszkopty 160-180 stopni przez 15 do 30 minut.
Ciasto drożdżowe  160-180  stopni przez  15 do 50 minut. 
Ciasta kruche 180-200 stopni  przez ok. 20-30 minut,
Półkruche  od 180 do nawet 220 stopni przez 20-30 minut.
Pierniki pieczemy w 150-160 stopniach  przez ok.45-60 minut.
Ciasto francuskie pieczemy przez 15 do 30 minut, w temperaturze 250 stopni.




Prodiż czy jeszcze używamy?


Prodiże były bardzo modne w latach 80- tych służyły do pieczenia ciast, pasztetów lub mięs. Dzisiaj większość pań domu już nie używa tego sprzętu ale można go jeszcze kupić gdy nie posiadamy dużo miejsca lub mieszkamy po za domem może okazać się przydatnym sprzętem. 
Najpopularniejsze są prodiże elektryczne o pojemności około 4 litrów. Prodiż przed pieczeniem należy posmarować tłuszczem lub wyłożyć folią aluminiową. Podczas pieczenia ciasta lepiej nie otwierać pokrywy górnej aby ciasto nie opadło. Wadą prodiża jest jednak to , ze nie można w nim regulować temperatury.



Blaszki metalowe


Ciasta najczęściej pieczemy w foremkach metalowych lub teflonowych. Przed wyłożeniem ciasta na blachę warto jest posmarować ją  tłuszczem i wysypać np. bułką tartą lub wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia ja stosuję tą drugą metodę, ponieważ blaszka się nie brudzi i wystarczy ją tylko przetrzeć. 


Formy silikonowe


Co raz częściej stosujemy także formy silikonowe. Sprawdzają się przy pieczeniu ciast ucieranych ale także możemy je wykorzystać do przyrządzenia zimnych deserów. Silikon jest odporny na temperatury od -40 do 280 stopni. Formy nie trzeba natłuszczać ani wysypywać mąką ale przed pierwszym użyciem zalecane jest jej natłuszczenie.  
Nie należy jednak kroić ciast w takiej foremce ponieważ możemy uszkodzić silikon.



Foremki na babeczki


Modne ostatnio babeczki i muffinki najlepiej piec w specjalnych foremkach wykonanych z silikonu lub metalu. Można je znaleźć w trzech rozmiarach klasycznym, mini i bardzo dużym . Przed nałożeniem ciasta należy foremkę natłuścić i wysypać  np. bułką tartą lub po prosu włożyć do niej papierową foremkę czyli papilotkę. Foremki silikonowe nie potrzebują natłuszczania warto jednak odczekać żeby babeczki przestygły wtedy elegancko wyskoczą z foremek.
Pojedyncze silikonowe foremki doskonale sprawdzą się na urodzinach dla dzieci , foremki mają ładne kolory a dzieci mogą je samodzielnie dekorować.




1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy i przydatny blog, naprawde :) http://mikaksiezniczka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)