S

środa, 20 listopada 2013

Babka chmurka

Babka kokosowo - kakaowa


Mięciutka i puszysta babka , która za sprawą śmietany zachowuje długo świeżość a dzięki dodatkom wiórek kokosowych i kakaa przyjemny smak. Przepis znaleziony na garnku w zbiorach liani







Czas pieczenia:  50 min - 60 min
                    Temperatura pieczenia:  180 °C
          Wielkość formy :  36 cm x 9 cm

Ciasto:

  • 200g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 350g maki
  • 300g cukru
  • cukier waniliowy
  • 200g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • rodzynki i  wiórki kokosowe ( po ok. 3 - 4 łyżki)
  • polewa lub cukier puder do posypania


Wykonanie:

Margarynę roztopić i ostudzić.
 Jajka ubić z polową cukru i cukrem waniliowym na puszysta piane,z druga polową cukru ubić śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka połączyć z ubita śmietaną, wmieszać mikserem na najniższych obrotach mąkę  i na koniec margarynę.
Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać 2 łyżki kakao i wiórki kokosowe, a do drugiej 2 łyżki mąki i rodzynki.
Nakładać do tortownicy kleksy jasnego i ciemnego ciasta. (tort. 24cm)
 piec 50-60 min w temp 180°
Ozdobić polewa lub oprószyć cukrem pudrem.






3 komentarze:

  1. Pyszna pulchniutka babka, na pewno do powtórzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka wygląda na super puszystą i wilgotną :) Jeśli smakuje, tak jak wygląda... to jest bombowa :) Na pewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna babeczka :) lubię takie ! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)