Babka kokosowo - kakaowa
Mięciutka i puszysta babka , która za sprawą śmietany zachowuje długo świeżość a dzięki dodatkom wiórek kokosowych i kakaa przyjemny smak. Przepis znaleziony na garnku w zbiorach liani
Czas pieczenia: 50 min - 60 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
Wielkość formy : 36 cm x 9 cm
Ciasto:
- 200g masła lub margaryny
- 3 jajka
- 350g maki
- 300g cukru
- cukier waniliowy
- 200g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- rodzynki i wiórki kokosowe ( po ok. 3 - 4 łyżki)
- polewa lub cukier puder do posypania
Margarynę roztopić i ostudzić.
Jajka ubić z polową cukru i cukrem waniliowym na puszysta piane,z druga polową cukru ubić śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka połączyć z ubita śmietaną, wmieszać mikserem na najniższych obrotach mąkę i na koniec margarynę.
Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać 2 łyżki kakao i wiórki kokosowe, a do drugiej 2 łyżki mąki i rodzynki.
Nakładać do tortownicy kleksy jasnego i ciemnego ciasta. (tort. 24cm)
piec 50-60 min w temp 180°
Ozdobić polewa lub oprószyć cukrem pudrem.
Pyszna pulchniutka babka, na pewno do powtórzenia :)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda na super puszystą i wilgotną :) Jeśli smakuje, tak jak wygląda... to jest bombowa :) Na pewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpyszna babeczka :) lubię takie ! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń