Wytrawna wersja tarty na cieście francuskim do tego kurczak, ser i pomidor jednym słowem rewelacja. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym do Kropki.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
1 pomidor obrany ze skórki
kilka plastrów dobrze topiącego się sera
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
oregano, bazylia
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 równe kwadraty, brzegi lekko zwijamy. Na spód kładziemy plaster sera, tak żeby nie nachodził na zawinięte ciasto, następnie na ser kilka plastrów pomidora bez skórki.
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą i pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu ładnego zarumienienia się ciasta . Można podać z sosem czosnkowym.
Tarty piekły się około 30 minut.
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą i pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu ładnego zarumienienia się ciasta . Można podać z sosem czosnkowym.
Tarty piekły się około 30 minut.
Doskonały przepis na przekąskę. Świetne połączenie składników. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńChętnie poczęstowałbym sie choć jedną tartą:)
OdpowiedzUsuńSzybko się skończyły ale są dość syte więc myślę, że jedna by w zupełności wystarczyła. Pozdrawiam :)
UsuńSuper szybka i pyszna przekąska:)
OdpowiedzUsuń