Ciasteczka serowe wypełnione jabłkiem w sam raz na szybką przekąskę. Super smakują jeszcze ciepłe, aż ciężko się od nich oderwać :)
Czas pieczenia: 25 min - 30 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
- 250 g białego sera
- 250 g masła
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 4 jabłka
- cynamon
- cukier puder do posypania ( u mnie zabrakło)
Wykonanie:
Ser zemleć. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, posypać delikatnie cynamonem. Mąkę wyrobić z serem i ogrzanym do temperatury pokojowej masłem. Rozwałkować i wykroić szklanką krążki jak na pierogi. Na każdy krążek nałożyć kawałek jabłka, złożyć na pół i skleić w rogach.
Jak widzę nakładu pracy mało,ale jaki efekt! Fantastyczne te pierożki. A jabłka jako nadzienie jest najlepsze. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio były rogaliki ze serem , były pyszne:) Koniecznie muszę wypróbować przepis na te ciasteczka.
OdpowiedzUsuńSmakowite te pierożki, idealne do ciepłej herbatki :))
OdpowiedzUsuń