S

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Słoneczne ciasto kawowe


Ciasto to znalazłam jakiś czas temu na forum WŻ  w zbiorze alin71. Połączenie kawy i brzoskwiń wydało mi się ciekawym rozwiązaniem , dlatego też nie zwlekałam długo z wypróbowaniem tego przepisu.
Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale i prezentuje się bardzo efektownie.






Czas pieczenia:   około 30 min
                    Temperatura pieczenia:180 °C
       Wielkość formy: 36cm x 24 cm


Ciasto białe:
  • 7 białek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu



Ciasto żółte:
  • 7 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki pszennej


Masa:
  • puszka brzoskwiń
  • budyń śmietankowy
  • galaretka cytrynowa
  • 1/2 kostki masła lub margaryny


Dodatkowo:
  • mielona kawa


Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać proszek zakwaszany octem. Na blaszce o wymiarach 36x24 cm wyłożonej papierem robić łyżką kleksy z ciasta i posypywać mieloną kawą.


2. Żółtka, jajka i cukier roztrzepać na jednolitą masę. Dodać olej i mąkę, wymieszać. Na koniec połączyć z proszkiem zakwaszonym octem. Ciasto żółte wylać na białe, wyrównać łyżką. Piec ok. pół godziny.


3. Sok z brzoskwiń dopełnić wodą tak, by było pół litra płynu, na nim ugotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Masło ukręcić, dodając po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.


Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową


7 komentarzy:

  1. I jest smaczne, nawet osoby które nie przepadają za masami wcinały ciasto, aż uszy im się trzęsły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, tylko czy ja jestem ślepa??? że nie widzę tu kawy w przepisie? chciała bym zrobic to ciacho ale chyba zapomniałaś wyszczególnić użycia kawki ;)
    pozdrawiam :)
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt, kawa nie jest wyszczególniona w składnikach , ale jest w sposobie wykonania punkt 1 .
    Ale rzeczywiście dziękuję za zwrócenie uwagi zaraz dopiszę w skłądnikach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie, a połączenie kawy i brzoskwiń faktycznie bardzo ciekawe :) Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest cudowne :)
    Potwierdzam po spróbowaniu. Niestety nie mam zdjęć, bo wciąż trwają warunki polowe.... po dalekiej przeprowadzce i to pierwszej w życiu łatwo nie jest się ogarnąć. Na mój pech kuchnię mam miniaturowa :(((
    No ale cóż...
    Ciacho ful wypas :)***

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie, że smakowało , moze kiedyś będzie powtórka to znajdzie się okazja do zrobienia fotki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)