Ciasto to znalazłam jakiś czas temu na forum WŻ w zbiorze alin71. Połączenie kawy i brzoskwiń wydało mi się ciekawym rozwiązaniem , dlatego też nie zwlekałam długo z wypróbowaniem tego przepisu.
Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale i prezentuje się bardzo efektownie.
Czas pieczenia: około 30 min
Temperatura pieczenia:180 °C
Wielkość formy: 36cm x 24 cm
Ciasto białe:
- 7 białek
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
Ciasto żółte:
- 7 żółtek
- 2 całe jajka
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. mąki pszennej
Masa:
- puszka brzoskwiń
- budyń śmietankowy
- galaretka cytrynowa
- 1/2 kostki masła lub margaryny
Dodatkowo:
- mielona kawa
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać proszek zakwaszany octem. Na blaszce o wymiarach 36x24 cm wyłożonej papierem robić łyżką kleksy z ciasta i posypywać mieloną kawą.
1. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać proszek zakwaszany octem. Na blaszce o wymiarach 36x24 cm wyłożonej papierem robić łyżką kleksy z ciasta i posypywać mieloną kawą.
2. Żółtka, jajka i cukier roztrzepać na jednolitą masę. Dodać olej i mąkę, wymieszać. Na koniec połączyć z proszkiem zakwaszonym octem. Ciasto żółte wylać na białe, wyrównać łyżką. Piec ok. pół godziny.
3. Sok z brzoskwiń dopełnić wodą tak, by było pół litra płynu, na nim ugotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Masło ukręcić, dodając po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.
Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Bardzo ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńI jest smaczne, nawet osoby które nie przepadają za masami wcinały ciasto, aż uszy im się trzęsły :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, tylko czy ja jestem ślepa??? że nie widzę tu kawy w przepisie? chciała bym zrobic to ciacho ale chyba zapomniałaś wyszczególnić użycia kawki ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
Fakt, kawa nie jest wyszczególniona w składnikach , ale jest w sposobie wykonania punkt 1 .
OdpowiedzUsuńAle rzeczywiście dziękuję za zwrócenie uwagi zaraz dopiszę w skłądnikach. Pozdrawiam
Wygląda cudnie, a połączenie kawy i brzoskwiń faktycznie bardzo ciekawe :) Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńJest cudowne :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam po spróbowaniu. Niestety nie mam zdjęć, bo wciąż trwają warunki polowe.... po dalekiej przeprowadzce i to pierwszej w życiu łatwo nie jest się ogarnąć. Na mój pech kuchnię mam miniaturowa :(((
No ale cóż...
Ciacho ful wypas :)***
Fajnie, że smakowało , moze kiedyś będzie powtórka to znajdzie się okazja do zrobienia fotki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń