Dzisiaj miałam ochotę na ciasto z masą :)
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach.
- ½ litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 125 g margaryny lub masła roślinnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 1 żółtko
Krem I: W ½ szklanki mleka rozrobić mąki z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkiem. Pozostałe mleko zagotować. Do mleka wlać przygotowaną masę cały czas mieszając, zaczekać chwilę aż zagotuje się i zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo ugotowany wcześniej budyń i utrzeć do gładkości.
Krem II:
- 1 budyń czekoladowy z cukrem
- 350 ml mleka
- 125 g masła roślinnego
- 1 czekolada mleczna
Na mleku ugotować budyń, przestudzić. Czekoladę roztopić na parze i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dokładać – nie przerywając miksowania - po łyżce chłodnego budyniu, dokładnie utrzeć. Na koniec do masy dołożyć roztopioną czekoladę i chwilkę ucierać aż uzyskamy jednolity krem
Wspaniała karpatka z tym kremem. Piękna stronka, będę wpadac częściej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
A czy ten krem 1 można zrobić budyń z maslem?
OdpowiedzUsuńOczywiście że można :)
UsuńTo zabieram się za pieczenie. Pochwalę się potem
Usuń