S

piątek, 21 lutego 2014

Karpatka z kremem czekoladowo - waniliowym

Dzisiaj miałam ochotę na ciasto z masą :)






Ciasto:
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach.
 


Krem I:
  • ½ litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 125 g margaryny lub masła roślinnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • cukier waniliowy
  • 1 żółtko
Krem I: W ½ szklanki mleka rozrobić mąki z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkiem. Pozostałe mleko zagotować. Do mleka wlać przygotowaną masę cały czas mieszając, zaczekać chwilę aż zagotuje się i zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo ugotowany wcześniej budyń i utrzeć do gładkości.


Krem II:
  • 1 budyń czekoladowy z cukrem
  • 350 ml mleka
  • 125 g masła roślinnego
  • 1 czekolada mleczna
Na mleku ugotować budyń, przestudzić. Czekoladę roztopić na parze i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dokładać – nie przerywając miksowania - po łyżce chłodnego budyniu, dokładnie utrzeć. Na koniec do masy dołożyć roztopioną czekoladę i chwilkę ucierać aż uzyskamy jednolity krem



4 komentarze:

  1. Wspaniała karpatka z tym kremem. Piękna stronka, będę wpadac częściej.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy ten krem 1 można zrobić budyń z maslem?

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)