S

piątek, 5 września 2014

Murzynek rumowy z jabłkami

Mając swój ulubiony przepis na murzynka można łatwo wprowadzać modyfikacje żeby ciasto zawsze miało troszkę inny smak i nam się nie nudziło. Dzisiejszy wypiek jest na bazie tego - Murzynek - szybkie ciasto czekoladowe , ciasto wyrosło pięknie a moimi zmianami było dodanie jabłek i aromatu rumowego ...








Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  • 4 krople aromatu rumowego
  • 3 szkl mąki
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 duże jabłko


Jajka miksujemy z cukrem na puszystą pianę, dolewamy mleko, wsypujemy proszek do pieczenia , sodę, aromat , cukier waniliowy i kakao - delikatnie miksujemy. Dosypujemy mąkę miksując na najniższych obrotach, na sam koniec wlewamy olej i ponownie mieszamy. Wylewamy do podłużnej blaszki, na wierzch kładziemy pokrojone jabłko i wkładamy do piekarnika na ok 60 min w 180 stopniach. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy upiekło się w środku, jeśli jest taka potrzeba pieczemy aż patyczek będzie suchy.






2 komentarze:

  1. rumowy? o, proszę :) jestem ciekawa smaku! wparszam się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciacho! Lubię takie smaki! :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)