S

sobota, 13 września 2014

Pychotka rabarbarowo - jabłkowa







Na ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy ( proszek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 margaryna (250 g )
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Na piankę:
  •  4 białka
  • szczypta soli
  • 1 op. kisielu wiśniowego 
  • 0,5 szkl. cukru

Nadzienie:
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 3 jabłka
  • ok 5 łyżek cukru
  • 1  kisiel wiśniowy ( proszek)


Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części (3/4 i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na blachę (ok.20 x 30 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec . Jabłka kroimy w półplasterki, rabarbar w cienkie plasterki, mieszamy z cukrem i sypkim kisielem. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, na sam koniec wsypujemy kisiel i mieszamy do połączenia składników. Na podpieczone ciasto wykładamy owoce, następnie różową piankę i na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut.





1 komentarz:

  1. Uwielbiam sezon na rabarbar :) i wszystkie ciasta jakie można przyrządzić z jego użyciem...mniam..

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)