- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy ( proszek)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkl. cukru
- 1 margaryna (250 g )
- 4 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
Na piankę:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 op. kisielu wiśniowego
- 0,5 szkl. cukru
Nadzienie:
- 5 łodyg rabarbaru
- 3 jabłka
- ok 5 łyżek cukru
- 1 kisiel wiśniowy ( proszek)
Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części (3/4 i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na blachę (ok.20 x 30 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec . Jabłka kroimy w półplasterki, rabarbar w cienkie plasterki, mieszamy z cukrem i sypkim kisielem. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, na sam koniec wsypujemy kisiel i mieszamy do połączenia składników. Na podpieczone ciasto wykładamy owoce, następnie różową piankę i na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut.
Uwielbiam sezon na rabarbar :) i wszystkie ciasta jakie można przyrządzić z jego użyciem...mniam..
OdpowiedzUsuń