Idealna sałatka z buraczków i papryki do zimowych obiadów :)
- 3 kg buraków ćwikłowych
 - 1 kg cebuli
 - 1 kg papryki
 
Zalewa:
- 1 szkl octu
 - 1 szkl oleju
 - 2 szkl wody
 - 3 łyżki cukru
 - 3 łyżki soli
 - 2 łyżeczki pieprzu
 - kilka ziarenek ziela angielskiego
 - kilka listków laurowych
 
Buraki obieramy i trzemy na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka , paprykę w paseczki. Wszystko razem mieszamy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą i wlewamy do warzyw. Przekładamy do garnka i gotujemy 10 min . Gorącą sałatkę wkładamy do słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia i wynosimy do spiżarni :)
Z porcji wychodzi ok 16 słoiczków 350 ml.


Sałatka z tego przepisu wychodzi bardzo dobra, polecam.
OdpowiedzUsuń