S

środa, 10 września 2014

Sałatka z ogórków i papryki







Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 1/2 kg marchwi
  • 1 kg papryki najlepiej czerwonej
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 główki czosnku


Zalewa:

  • 1 szkl octu
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego


Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka , marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie paseczki, czosnek obrać i podzielić na ząbki. Wszystkie warzywa razem wymieszać i zalać składnikami zalewy. Zostawić na ok 2 godziny, aż warzywa  puszczą sok, co jakiś czas można przemieszać. Sałatkę przełożyć do garnka i od momentu zagotowania ,gotować ok 4 - 5 minut, następnie gorącą włożyć do słoików i zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Słoików nie trzeba ponownie pasteryzować.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :)