- 4 kg ogórków
- 1/2 kg marchwi
- 1 kg papryki najlepiej czerwonej
- 1/2 kg cebuli
- 2 główki czosnku
Zalewa:
- 1 szkl octu
- 1 szkl oleju
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka , marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie paseczki, czosnek obrać i podzielić na ząbki. Wszystkie warzywa razem wymieszać i zalać składnikami zalewy. Zostawić na ok 2 godziny, aż warzywa puszczą sok, co jakiś czas można przemieszać. Sałatkę przełożyć do garnka i od momentu zagotowania ,gotować ok 4 - 5 minut, następnie gorącą włożyć do słoików i zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Słoików nie trzeba ponownie pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania :)