S

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Szkło gastronomiczne do serwowania alkoholu w restauracji

Większość z nas bardzo dobrze zdaje sobie sprawę z tego, iż napoje alkoholowe powinny być serwowane, każdy w odpowiednim do siebie szkle. Na rynku znajdziemy mnóstwo, różnorodnych kieliszków i szklanek do podawania właśnie alkoholi, wobec czego umiejętność ich rozróżniania jest niezwykle istotna w przypadku każdego pracownika gastronomii.






Szkło gastronomiczne do serwowania alkoholu w restauracji

Serwowanie alkoholi

Większość z nas bardzo dobrze zdaje sobie sprawę z tego, iż napoje alkoholowe powinny być serwowane, każdy w odpowiednim do siebie szkle. Na rynku znajdziemy mnóstwo, różnorodnych kieliszków i szklanek do podawania właśnie alkoholi, wobec czego umiejętność ich rozróżniania jest niezwykle istotna w przypadku każdego pracownika gastronomii. Chodzi nam przede wszystkim o to, aby nie doszło do sytuacji, w której klient, bardzo dobrze orientujący się w temacie, nie dostał czasem zamówionego przez siebie alkoholu w nieodpowiednim szkle. Poniżej przedstawimy odpowiednie zestawienie poszczególnych rodzajów alkoholu, wraz z przeznaczonymi do nich kieliszkami. Można to zestawienie potraktować, jako swego rodzaju mini-kompendium wiedzy w tym zakresie.

Wódka

Do wódki mogą być stosowane kieliszki na nóżce, jak i bez nóżki, przy czym trzeba pamiętać o tym, iż kieliszki z nóżką stosowane są w przypadku wódek gatunkowych i czystych, zaś kieliszki bez nóżki (tzw. shooty), swoje zastosowanie znajdują tylko i wyłącznie w przypadku wódek czystych. Należy także pamiętać, iż wódki czyste powinny być podawane zmrożone, nawet razem z kieliszkami, zaś wódki gatunkowe powinny być serwowane raczej w temperaturze pokojowej. Bardzo ważnym jest także poprawne napełnianie kieliszka, bowiem tutaj musimy zachować poziom alkoholu w kieliszku, maksymalnie do 3-5 milimetrów od góry kieliszka.

Szampan i wina musujące

Przy szampanie i innych winach musujących, stosowane będą kieliszki bardzo smukłe, na nóżce, zwężające się ku górze, zwane fletem lub kłosem. Zwężenie kieliszka ku górze, zapewnia spowolnienie procesu wygazowania szampana lub wina musującego. Istotnym elementem jest to, aby szampan zawsze stał w wiaderku z lodem, zaś kieliszki napełniane były maksymalnie do ¾ wysokości. Kieliszek powinien być trzymany za nóżkę, aby nie rozgrzewać dłonią alkoholu w jego wnętrzu.

Wino białe

Do wina białego stosowane są kieliszki stosunkowo smukłe, wykonane z bardzo cienkiego szkła, na wysokiej nóżce. W przypadku win lekkich, stosowane są kieliszki o rozchylającej się krawędzi, zaś w przypadku win cięższych, które wymagają większej przestrzeni w kieliszku, najlepszym będzie kieliszek o kształcie bardziej bulwiastym. Wino białe najlepiej powinno być serwowane po posiłku, zaś kieliszki powinny być wypełnione maksymalnie do połowy czaszy.

Wino czerwone

Wina czerwone powinny być serwowane w kieliszkach na nieco krótszych nóżkach, wykonane z cienkiego szkła, a nieco większe czaszy, niż w przypadku kieliszków do wina białego. Jedynie w przypadku burgunda powinno się stosować kieliszki na nóżkach nieco wyższych i o bardziej pękatej czaszy. Kieliszki mniejsze wypełniamy maksymalnie do ¾ objętości, zaś większe tylko do połowy. Trzymane mogą być zarówno za nóżkę jak i za czarkę.

Wina deserowe,  aperitif

Do tego typu alkoholi jak wina deserowe czy napoje typu aperitif, stosowane są kieliszki bardzo przypominające te, do win czerwonych, niemniej jednak są one nieco mniejsze. Aperitif serwowany jest zawsze przed posiłkiem, zaś wina deserowe już po posiłku. Kieliszki powinny być napełnione maksymalnie do połowy objętości. Serwujemy w temperaturze pokojowej, za wyjątkiem wina sherry, które powinno być schłodzone podobnie jak w przypadku win białych.

Koniak i Brandy

Podając koniak i brandy, stosujemy kieliszki i bardzo dużej, pękatej czaszy na malutkiej i krótkiej i nóżce. Kieliszki trzymane są za czaszę, co powoduje podgrzanie alkoholu, a to z kolei wydobywa z niego lepszy aromat. Do kieliszków z reguły wlewany maksymalnie 20-40 ml alkoholu.

Whisky

Do podawania whisky stosuje się szklanki o dość sporej objętość, na bardzo grubym dnie, z reguły są one o kształcie beczkowatym, aczkolwiek można się zetknąć także z szklankami o kształtach kwadratowych, czy też nawet bardziej finezyjnych. Zależnie od preferencji, Whisky można rzecz jasna podawać także z lodem.

Likiery

Do podawania likierów stosowane są bardzo smukłe, niewielkie kieliszki na nóżce. Kieliszki te napełniane są maksymalnie do połowy objętości. Kieliszki z reguły będą lekko się rozchodzić ku górze.

Short drinki

Short drinki - czyli drinki na bazie samych alkoholi. Stosowane są kieliszki o rozchodzącej się czaszy na dość krótkiej nóżce. Kieliszki napełniamy tak, aby między powierzchnią płynu, a krawędzią górną czaszy, pozostała wolna przestrzeń na około 5 mm. Bardzo charakterystyczne i bardzo dobrze wszystkim znane są tutaj kieliszki do Martini, czyli kieliszki w kształcie stożka na cienkiej nóżce, o dość szerokiej krawędzi górnej.

Long drinki

Long drinki czyli inaczej alkohole rozcieńczane innymi napojami. Tutaj stosujemy szklanki. Bardzo smukłe i duże szklanki, o prostej ściance, napełniane maksymalnie do poziomu około 2 cm od górnej krawędzi. Występują tutaj dwa rodzaje szklanek, czyli typ Collins – nieco wyższy i bardziej węższy, oraz tym highball – nieco niższy i bardziej przysadzisty. Szklanki te, wykorzystywane są także do podawania soków i innych napojów bezalkoholowych.

Hot drinki

W tym przypadku stosowane są szklanki z uszkiem, przypominające w pewnym sensie pucharki. Są to w zasadzie szklanki rozszerzające się ku górze o dość sporej objętości, wypełniane praktycznie do pełna, z zastrzeżeniem, iż sam faktyczny drink zajmuje przestrzeń maksymalnie do 1 cm od górnej powierzchni kieliszka. Powyżej krawędzi z reguły będzie wystawać pianka, lub bita śmietana.

Podsumowanie

Jak więc widać mamy tutaj szeroką paletę wszelkiego rodzaju alkoholi, do których należy stosować odpowiednio dobrane szklanki oraz kieliszki. Prawidłowe zaś podawanie alkoholi, przede wszystkim w lokalach gastronomicznych będzie wpływać na poziom lokalu oraz poziom zadowolenia wszystkich gości, bowiem dobrze dopasowane szkło do konkretnego rodzaju alkoholu będzie przekładać się nie tylko na efekty wizualne, ale w niektórych przypadkach także i na wrażenia smakowe. Po prostu od poprawnego serwowania alkoholi będzie bardzo dużo zależeć, w kwestii powodzenia lokalu i wyrobienia sobie odpowiedniej pozycji na rynku.

Autor artykułu
Artykuł dostarczony przez: sklep.technica.pl - profesjonalne urządzenia i wyposażenie gastronomiczne

2 komentarze:

  1. Właśnie jestem w trakcie wykonywania kursu barmańskiego i taki artykuł opisujący zaopatrzenie gastronomiczne to dla mnie bardzo ciekawy temat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkło jest piękne <3 Ostatnio bardzo podoba mi się kolorowe szkło, jest piękne. Koniecznie muszę zmienić serwis ;D

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)