Sezon na śliwki w pełni , więc jak tu nie połączyć kwaskowatych śliwek ze słodkim budyniem i kruchym ciastem. Śliwki miałam bardzo soczyste dlatego zabarwiły troszkę budyń ale w niczym to nie przeszkadzało bo ciasto było naprawdę pyszne.
3,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła lub margaryny
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
0,5 kg śliwek
cukier puder do posypania
cynamon
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosypać trochę mąki, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i przełożyć na blachę.Z 3 szklanek mleka odlać 1/4 szklanki i rozmieszać w niej 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać proszek budyniowy i chwilkę gotować ciągle mieszając.
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Układać na cieście , posypać cynamonem i zalać gorącym budyniem.
Na wierzch rozwałkować drugą część ciasta. Można posypać grubym cukrem lub po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem. Piec 45 minut w temp. 180st.
.
wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńAleż mi sie marzy taki placek :)
OdpowiedzUsuń