Cynamonowe ciasto do odrywania w formie chlebka na wielu blogach prezentowalo się super, więc i ja postanowilam je wyprobować. Przepis zaczerpnęłam z domowe-wypieki.pl , podczas pieczenia cały dom przepełniony był zapachem cynamonu , który wydobywał się z piekarnika. Co do smaku ciasta mnie nie powaliło, prawie całe zjadł mój brat, chyba mu posmakowało , bo kilka razy dopytywał kiedy upiekę je ponownie...
Czas pieczenia: 30 min -35 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
Wielkość formy : 25 cm x 9 cm
Ciasto drożdżowe:
- 20g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 50g cukru
- 400g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 50g masła
Nadzienie:
- 70g masła
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Masło roztopić w garnku. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. . Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie roztopić 70g masła.
Formę keksową (o długości 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 60 cm.
Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).
Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30 x 10 cm).
Paski ułożyć jeden na drugim.
Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5 x 10 cm).
Kawałki wkładać do formy bokiem.
Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Wspaniale wyglada,a takiego drozdzowego jeszcze nie robilam.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń