Najlepszy przepis na udany makowiec a przy okazji szybki w wykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej. Mak można oczywiście przygotować też samodzielnie ale gdy goni nas czas trzeba się troszkę wspomóc :) Makowiec wykonany jest na cieście ucieranym, zapraszam do wypróbowania...
Czas pieczenia: około 60 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
- 1,5 szklanki mąki /1 i 1/2/
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
Masa makowa
- 1 puszka masy makowej 850g lub 900g
- 3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,kaszę manną i cukier,
dodajemy jajka, śmietanę i roztopioną margarynę.
Ucieramy gładkie ciasto.
Trochę ciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę do pieczenia.
Mieszamy masę makową z bułką tartą (możemy doprawić mag wg. własnego smaku np.olejek migdałowy, rodzynki, orzechy itp.
Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.
Odłożone ciasto rozprowadzamy po maku . Ciasto wkładamy do piekarnika temp.180, i pieczemy około 1 godziny.
Po upieczeniu dekorujemy polewą lub cukrem pudrem
Super wygląda, przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńJesli nie mam masy makowej tylko suchy mak to co moge zrobic??
OdpowiedzUsuńMak należy zaparzyć , odcedzić z wody, wystudzić i przepuścić przez maszynkę dwa razy przez drobne sitko. Potem wymieszać z cukrem, jajkami , olejkiem migdałowym i bakaliami.
Usuń35 dkg maku, 1 szkl cukru, 3 jajka, kilka kropel olejku
wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń