S

sobota, 20 kwietnia 2013

Babka zebra

Pyszna mięciutka i wilgotna babka w ciekawie układające się wzory, które za każdym razem przybierają inne kształty. Babka ta jest pieczona przeze mnie dość często, ale widać , że nie znudziła się domownikom , bo znika bardzo szybko, jedzona czy to z herbatką czy z zimnym mlekiem. Przepis zaczerpnięty z zeszytu mojej Mamy.



Składniki:


  •  5 jajek 
  •  3 szkl. mąki pszennej
  •  1 szklanka cukru
  •  3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka słodkiego, gazowanego napoju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  •  aromat np. cytrynowy


Wykonanie:

Jajka z cukrami ubić mikserem na gęstą, puszystą masę - ubijam około 10 minut.  Miksując,  na niższych obrotach, dolewać napój gazowany  i olej, a następnie dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
 Masę podzielić na dwie równe części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki i aromatem cytrynowym.
Foremkę wyłożyć papierem.Na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy.
 Zebrę piec około 50  minut w temperaturze 180*C . Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.
Keksówka mierzona na spodzie 36 x 9 , 38 x 10




8 komentarzy:

  1. Ciasto mojego dzieciństwa <3 wylewanie masy, prodiż, wylizywanie misy, ahh... <3

    OdpowiedzUsuń
  2. na jaką blaszke to jest przepis ? ja mam małą keksówkę, czy bedzie w sam raz czy jest za mala ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę w keksówce o wymiarach 36 X 9 i 38 x 10 mierzone na spodzie ale myślę , że na troszkę mniejszą od moich też będzie wporządku , po prostu będzie wyżśzy :)

      Usuń
  3. Jaki napój gazoway to ma być? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj dodaję cytrynowy lub pomarańczowy , firma obojętna aby był gazowany :)

      Usuń
  4. Mi nie wyszła, jest za mokra w środku jakby kakao się nie upiekło tzn masa.... Dlaczego tak wyszło?może jakaś podpowiedź?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia co się stało, ja piekłam ją już wiele razy i nigdy mnie ten przepis nie zawiódł. Może po prostu za krotko się piekła

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)