Pyszna mięciutka i wilgotna babka w ciekawie układające się wzory, które za każdym razem przybierają inne kształty. Babka ta jest pieczona przeze mnie dość często, ale widać , że nie znudziła się domownikom , bo znika bardzo szybko, jedzona czy to z herbatką czy z zimnym mlekiem. Przepis zaczerpnięty z zeszytu mojej Mamy.
Składniki:
- 5 jajek
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka słodkiego, gazowanego napoju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki
- aromat np. cytrynowy
Jajka z cukrami ubić mikserem na gęstą, puszystą masę - ubijam około 10 minut. Miksując, na niższych obrotach, dolewać napój gazowany i olej, a następnie dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masę podzielić na dwie równe części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki i aromatem cytrynowym.
Foremkę wyłożyć papierem.Na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy.
Zebrę piec około 50 minut w temperaturze 180*C . Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.
Zebrę piec około 50 minut w temperaturze 180*C . Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.
Keksówka mierzona na spodzie 36 x 9 , 38 x 10
Ciasto mojego dzieciństwa <3 wylewanie masy, prodiż, wylizywanie misy, ahh... <3
OdpowiedzUsuńEkstra babka!
OdpowiedzUsuńna jaką blaszke to jest przepis ? ja mam małą keksówkę, czy bedzie w sam raz czy jest za mala ?
OdpowiedzUsuńPiekę w keksówce o wymiarach 36 X 9 i 38 x 10 mierzone na spodzie ale myślę , że na troszkę mniejszą od moich też będzie wporządku , po prostu będzie wyżśzy :)
UsuńJaki napój gazoway to ma być? :)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj dodaję cytrynowy lub pomarańczowy , firma obojętna aby był gazowany :)
UsuńMi nie wyszła, jest za mokra w środku jakby kakao się nie upiekło tzn masa.... Dlaczego tak wyszło?może jakaś podpowiedź?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia co się stało, ja piekłam ją już wiele razy i nigdy mnie ten przepis nie zawiódł. Może po prostu za krotko się piekła
Usuń